انجمن ملی صنایع پلاستیک و پلیمر ایران از جمله تشکلهایی است که به طور غیرمستقیم با بستهبندی ارتباط دارد. وسعت مصرف مواد پلاستیک در بستهبندی آن قدر زیاد است که نمیتوان رویکرد و عملکرد تشکلهای مربوط به پلاستیک را نادیده گرفت. بویژه این که دستاندرکاران پلاستیک در چند سال اخیر فراز و نشیبهایی داشتهاند که تولد همین انجمن ملی صنایع پلاستیک و پلیمر ایران یکی از نتایج آن است.
در آستانه بیست و یکمین نمایشگاه چاپ و بستهبندی تهران در پایان یکی از جلسات هیئت مدیره انجمن و در فضایی که نشان از تعامل سازمانی انجمن با رسانهها داشت با تعدادی از اعضای هیئت مدیره به گفت و گو نشستیم. گفتنی است همکاری مسئولانه شعیب حسنی دبیر انجمن نقش سازندهای در شکلگیری این گفت و گو داشت.
اعضای هیئت مدیره چه تعداد و چه کسانی هستند؟
* شعیب حسنی، دبیر انجمن ملی صنایع پلاستیک و پلیمر ایران:
نُه نفر عضو اصلی و دو نفر عضو علیالبدل، یک نفر بازرس اصلی و یک نفر بازرس علیالبدل که به شرح ذیل میباشند:
عباسعلی متوسلیان رئیس هیئت مدیره
مهدی پورقاضی نایبرئیس اول
بیوکآقا صحاف امین نایبرئیس دوم
سیدجواد میرحیدری خزانهدار
سعید صبوری عضو هیئت مدیره
سعید ترکمان عضو هیئت مدیره
آرین قصری عضو هیئت مدیره
عزیزالله نیری عضو هیئت مدیره
علیرضا تیموری عضو هیئت مدیره
محسن صفایی عضو علیالبدل
محمدتقی غیاثی عضو علیالبدل
کاظم ظهری بازرس اصلی
محمد علیپور فروغ اصل بازرس علیالبدل
تعداد اعضای انجمن چند نفر است؟
* شعیب حسنی: جمعا ۸ انجمن و ۵۰ بنگاه معتبر صنعت پلاستیک عضو انجمن میباشند، که انجمنها به شرح زیر میباشند:
۱– انجمن صنایع همگن پلاستیک استان تهران
۲- انجمن صنایع همگن پلاستیک استان البرز
۳- انجمن صنایع همگن پلاستیک استان سمنان
۴- انجمن صنایع همگن پلاستیک استان خراسان رضوی
۵- انجمن تولیدکنندگان لوله و اتصالات pvc
۶- انجمن تولیدکنندگان لوله و اتصالات پلیاتیلن
۷- انجمن جامعه کفش ایران
۸- انجمن ظروف یکبار مصرف
چه ضرورتی باعث شد با وجود انجمن همگن صنایع پلاستیک، انجمن ملی صنایع پلاستیک و پلیمر ایران تاسیس شود؟

سعید صبوری * عضو هیئت مدیره انجمن: همواره در سالهای اخیر خلاء یک انجمن فراگیر و فراتخصصی و ملی در صنعت پلیمر کشور احساس میشد.
* سعید صبوری: همواره در سالهای اخیر خلاء یک انجمن فراگیر و فراتخصصی و ملی در صنعت پلیمر کشور احساس میشد. انجمنهای استانی مانند انجمن صنایع همگن پلاستیک تهران و شهرستانها مانند البرز، سمنان، خراسان رضوی، مازندران، قم و… با توجه به اساسنامه خود تنها در حوزه جغرافیایی خویش فعالیت میکردند. همچنین انجمنهای تخصصی مانند انجمن تولیدکنندگان لوله و اتصالات پیویسی و پلیاتیلن و… نیز در حوزه تخصص خویش میتوانستند فعالیت کنند.
در نتیجه در مسائل خارج از حوزه قانونی خویش همواره با مشکلات و موانعی روبرو میشدند که از مشارکت بیشتر و موثرتر آنها در سیاستهای کلان کشوری جلوگیری میکرد. در نتیجه با خواست این انجمنها و با حمایت ارگانهای دولتی مرتبط انجمن ملی بنا نهاده شد و در اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی ایران به ثبت رسید.

سعید ترکمان * عضو هیئت مدیره انجمن:
بر اساس آمار موجود سهم صنایع پلاستیک از بستهبندیها حدود ۳۴ درصد میباشد.
سهم صنایع پلاستیک از بستهبندی در کشور چه میزان است؟ چه سهمی از این بخش متعلق به اعضای این تشکل میباشد؟
* سعید ترکمان: بر اساس آمار موجود در دنیا سهم صنایع پلاستیک از بستهبندیها حدود ۳۴ درصد میباشد که آمار و اطلاعات دقیقی در این خصوص در مورد ایران وجود ندارد اما تحلیلهای توصیفی کارشناسان صنعت حاکی از آن است که بخش عمدهای از مواد مورد استفاده در صنعت را پلاستیک تشکیل میدهد. مواد کاغذی و مقوا، مواد فلزی، مواد شیشهای و مواد چوبی در رتبههای بعدی قرار میگیرند. در جهان برحسب نوع محصولات بستهبندی شده نیز نوشیدنیها؛ مواد غذایی؛ محصولات دارویی و محصولات آرایشی به ترتیب بیشترین سهم بازار را تشکیل دادهاند. از این لحاظ نیز اطلاعات دقیق آماری درخصوص ایران بدست نیامد، اما شواهد حاکی از آن است که در ایران نیز محصولات غذایی و کشاورزی بیشترین سهم را در محصولات بستهبندی شده دارند .
با توجه به فعالیت تعداد زیادی بنگاه کوچک و بعضا غیر مجاز و اصطلاحا زیر پلهای در این صنعت که آمار معتبری در خصوص تعداد و میزان تولید آنها در دسترس نمیباشد. نمیتوان گفت که چه سهمی از این بخش متعلق به اعضای این تشکل است اما با استناد به حضور شرکتهای معتبر و بزرگ این صنعت در این انجمن و انجمنهای عضو میتوان گفت که درصد قابل ملاحظهای از آنها عضو این تشکل هستند.

محمدتقی غیاثی * عضو هیئت مدیره انجمن:
در انجمن ملی علاوه تصمیمات استراتژیک و برنامهریزی و اجرای آنها سعی شده است با ایجاد کمیسیونهای تخصصی به ارتقاء کمی و کیفی تولید اعضاء کمک شود.
عضویت در تشکل و انجمن، به جز تاثیر همصدایی و داشتن یک خواست مشترک، چه اثری در کسب و کار اعضاء ایجاد کرده است؟
* محمدتقی غیاثی: در انجمن ملی علاوه تصمیمات استراتژیک و برنامهریزی و اجرای آنها سعی شده است با ایجاد کمیسیونهای تخصصی به ارتقاء کمی و کیفی تولید اعضاء کمک شود.
در کمیسیونهای متعدد انجمن ملی شامل صادرات، فنی، بازرگانی، روابط عمومی و داخلی سعی شده است با استفاده از تجربیات خود اعضاء و متخصصین خبره و با ایجاد بسترهای مناسب در جهت خواست اعضاء و حل مشکلات آنها اقدامات موثری انجام گیرد. در این کمیسیونها همچنین با برگزاری نشستهای آموزشی، فنی و تخصصی درجهت بهبود فضای کسب و کار اعضاء تلاشهای مؤثری صورت گرفته است.
در راستای صیانت از حقوق اعضا و رفع مشکلات مختلفی که به انجمن ارجاع نمودند ضمن رسیدگی به آنها سعی شد با انجام مکاتبات و برگزاری جلسات متعدد با ارگانهای دولتی ذیربط حل و فصل و رفع شود. افزون بر موارد یاد شده با ایجاد سایت انجمن ملی علاوه بر اطلاعرسانی خبری و علمی و ارائه آمار و قیمت و تحلیل روز بازار مواد به اعضاء در خصوص معرفی هر چه بهتر بنگاههای عضو اقدامات موثری انجام پذیرفته است.

سیدجواد میرحیدری * خزانهدار انجمن:
اصلیترین چالش و تهدید صنعت پلاستیک در سال ۹۳ علاوه بر ادامه رکود در بخش صنعت و مشکلات همیشگی تامین مواد اولیه ابلاغ بخشنامه شمارۀ ۸۵۵۱۴/۶۰ وزارت صنعت، معدن و تجارت با موضوع آزادسازی نرخ محاسبۀ قیمت محصولات پتروشیمی
بوده است….
مهمترین چالش و تهدید در سال ۱۳۹۳
برای این صنعت چه بوده است؟
* سیدجواد میرحیدری: اصلیترین چالش و تهدید صنعت پلاستیک در سال ۹۳ علاوه بر ادامه رکود در بخش صنعت و مشکلات همیشگی تامین مواد اولیه ابلاغ بخشنامه شمارۀ ۸۵۵۱۴/۶۰ وزارت صنعت، معدن و تجارت با موضوع آزادسازی نرخ محاسبۀ قیمت محصولات پتروشیمی بوده است که باعث ایجاد ابهامات زیادی در جهت چگونکی اجرای بخشنامه فوق و به تبع آن وضعیت آینده مواد اولیه صنایع تکمیلی پتروشیمی شد که امید آن است بتدریج مشکلات مربوط برطرف گردد.

محسن صفایی * عضو هیئت مدیره انجمن:
در خوشبینانهترین حالت، ایران در میان ۱۵ کشور اول جهان هیچ جایگاهی ندارد که قطعا چنین جایگاهی با توجه به پتانسیلهای موجود در کشور مورد تائید اعضاء انجمن نیست.
صنعت بستهبندی پلاستیکی ایران چه جایگاهی در بستهبندی پلاستیکی جهانی دارد؟ آیا این جایگاه قابل اعتنا و مورد قبول اعضاء میباشد؟
* محسن صفایی: مطابق گزارش صنعت بستهبندی در سالهای گذشته، حدود ۲۷ درصد ازارزش کل صنعت بستهبندی سهم آسیا است. که ایران حدود ۵/۲ درصد از حجم کل صنعت در آسیا و حدود ۷/۰ درصد از حجم کل این صنعت در جهان را به خود اختصاص داده است. یعنی در خوشبینانهترین حالت، ایران در میان ۱۵ کشور اول جهان هیچ جایگاهی ندارد که قطعا چنین جایگاهی با توجه به پتانسیلهای موجود در کشور مورد تائید اعضاء انجمن نیست. ولی استفاده مؤثر از تکنولوژی روز صنعت بستهبندی و نصب ماشینآلات پیشرفته در بخشی از این صنعت ستودنی است.

بیوکآقا صحاف امین * نایب رییس انجمن:
با توجه به این که هیچ نهاد نظارتی برای کنترل کیفیت این مواد وجود ندارد شرکتهای پتروشیمی چندان اجباری به رعایت استانداردها از خود نشان نمیدهند و گاهی پیگیری شکایات مشتریان از آنها سالها به درازا میکشد و در نهایت نتیجهای عاید شاکیان نمیشود.
وضعیت مواد اولیه، کیفیت و روش تهیه آن در سال ۱۳۹۳ چگونه بوده است؟
* بیوکآقا صحاف امین: طی سالهای اخیر تامین مواد اولیه یکی از بزرگترین معضلات فعالان صنعت پلاستیک بوده است. متاسفانه مبنای نادرست تشخیص ظرفیت واحدهای تولیدی در سایت بهینیاب، عدم امکان خرید اعتباری از بورس، مدیریت نادرست گریدها، نامنظم و به موقع نبودن عرضهها و انحصاری بودن عرضهها به دلیل عدم حضور پتروشیمیهای مطرح جهانی در بازار ایران (با توجه به واردات محصولات با ارز مبادلهای و مواد اولیه با ارز آزاد) از عوامل تاثیرگذار بر قیمت و میزان عرضه مواد اولیه مورد نیاز صنایع تکمیلی بوده است. پس از مشکلات مربوط به قیمت و میزان عرضه در مقاطعی تولیدکنندگان با کیفیت پائین مواد اولیه نیز دست به گریبانند.
با توجه به این که هیچ نهاد نظارتی برای کنترل کیفیت این مواد وجود ندارد شرکتهای پتروشیمی چندان اجباری به رعایت استانداردها از خود نشان نمیدهند و گاهی پیگیری شکایات مشتریان از آنها سالها به درازا میکشد و در نهایت نتیجهای عاید شاکیان نمیشود. در نهایت با توجه به مشکلات فوقالذکر تهیه بخش عمده مواد اولیه مورد نیاز تولیدکنندگان از بورس امکانپذیر نبوده و آنها مجبور به تهیه مواد مورد نیاز خویش از بازار آزاد میشوند.

عباسعلی متوسلیان * رییس انجمن:
دامنهی خدمترسانی انجمن ملی صنایع پلاستیک و پلیمر، تمامی انجمنهای صنفی، تولیدکنندگان، تامینکنندگان (باستثنای واردکنندگان مصنوعات پلاستیکی)، تولیدکنندگان مواد اولیهی صنعت پلاستیک در کشور را در بر میگیرد.
آیا هیئت مدیره چشمانداز و اهدافی
برای سال ۱۳۹۴ تبیین کرده است؟
*عباسعلی متوسلیان: “انجمن ملی صنایع پلاستیک و پلیمر ایران” رسالت خود را شناسایی و رفع موانع توسعه بنگاههای اقتصادی اعضاء در راستای افزایش نرخ بازده سرمایه و توان رقابتپذیری میداند.
هیئت مدیره این رسالت را تا تعالی صنعت پلاستیک و پلیمر ایران در کلاس جهانی و همسو با اهداف کلان کشور ادامه خواهد داد تا به عنوان مرجعی ارزشآفرین و قابل اتکاء در نزد اعضاء، مصرفکنندگان و جامعه شناخته شود و همچنان به عنوان بازوی اجرایی در تعامل با مراجع تصمیمساز کشور خدمتگزار باشد.
دامنهی خدمترسانی انجمن ملی صنایع پلاستیک و پلیمر ایران، تمامی انجمنهای صنفی، تولیدکنندگان، تامینکنندگان (باستثنای واردکنندگان مصنوعات پلاستیکی)، تولیدکنندگان مواد اولیهی صنعت پلاستیک در کشور عزیز جمهوری اسلامی ایران را در بر میگیرد.
بر این اساس اهداف میانمدت این تشکل به شرح زیر تدوین و در حال اجرا است:
• برقراری ارتباط با پتروشیمیها و مذاکره جهت اصلاح مکانیزم توزیع با هدف ایجاد قابلیت بهرهمندی تمامی تولیدکنندگان حقیقی و حقوقی از مواد اولیه با قیمت مناسب.
• برقراری ارتباط و رایزنی با وزارتخانهها، سازمانها و ارگانهای دولتی برای اصلاح مقررات، تعرفهها، مجوزها و … در راستای تسهیل فضای کسب و کار و افزایش بهرهوری سرمایه بنگاههای اقتصادی صنعت پلاستیک در چهارچوب اصل ۴۴ قانون اساسی.
• برقراری ارتباط و رایزنی با مراکز قانونگذاری جهت اصلاح قوانین مرتبط با فضای کسب و کار صنعت پلاستیک و صنوف مرتبط، در چهارچوب اصل ۴۴ قانون اساسی.
• برقراری ارتباط و رایزنی با مراکز تهیه پول ( بانکها و …) جهت تامین نقدینگی بنگاههای اقتصادی صنعت پلاستیک.
• شناسایی و معرفی فرصتهای جدید در صنایع تکمیلی پتروشیمی به اعضاء (در چهارچوب اصل ۴۴ قانون اساسی )
• شناسایی بازارها و فرصتهای صادراتی و بسترسازی حضور موثر اعضاء در این بازارها.
• ایجاد ساز و کار با هدف تامین اعتباری مواد اولیه برای اعضاء
• بسترسازی انجام پروژههای عظیم ملی و منطقهای از طریق ایجاد کنسرسیوم
• اشاعه فرهنگ توجه به کیفیت زندگی کاری جامعه و بخصوص کارکنان بنگاههای اعضاء از طریق ارائه آموزش
• همکاری و تشریک مساعی در خصوص رفع مشکلات صنفی اعضاء از طریق تعاملات داخلی و ارتباط با سازمانها و ارگانهای دولتی و خصوصی.
• شناسایی و اطلاعرسانی مداوم نقاط مشترک بین قوانین حاکم و منافع صنعت با هدف بسترسازی فرهنگ سلامت کاری و مسئولیتپذیری بنگاههای اقتصادی در قبال جامعه و محیط زیست.