هاشم نصیری عضو انجمن مدیران صنایع کشور در حاشیه آیین بهرهبرداری از خط تولید شیر فراپاستوریزه موسوم به Extended Shelf Life (ESL) در شرکت تولید فرآوردههای لبنی رامک واقع در استان فارس با اشاره به سهم 80 درصدی شیر فراپاستوریزه (ESL) در سبد مصرف مردم اروپا گفت: با توجه به نیاز بازار و جامعه، تولید این نوع محصول با ماندگاری بالا را در این شرکت آغاز کردیم.
وی ادامه داد: شیری که با فرآیند ESL تولید میشود ، نوعی شیر فراپاستوریزه است که با انجام فرآیندی اضافی، زمان ماندگاری محصول در دمای چهار تا شش درجه سانتیگراد به نسبت شیرهای پاستوریزه معمولی به مدت چند روز افزایش مییابد.
نصیری گفت: برای راهاندازی خط تولید شیر فراپاستوریزه در این شرکت، 40 میلیارد ریال سرمایهگذاری صورت گرفته و به دنبال آن، 40 نفر به صورت مستقیم مشغول به کار شدهاند.
علی زارعی مدیر کارخانه شیر رامک نیز گفت: در متداولترین روش سالمسازی حرارتی شیر که پاستوریزاسیون نام دارد، محصول به مدت 15 تا 20 ثانیه در شرایط دمایی بین 72 تا 75 درجه سانتیگراد قرار می گیرد که در این روش همه باکتریهای بیماریزا و 99.5 درصد باکتریهای غیربیماری زا از بین میروند.
وی اظهار کرد: در فرایند تولید شیر فراپاستوریزه (ESL ) شیر را در دمای 125 تا 130 درجه سانتیگراد به مدت دو تا چهار ثانیه حرارت میدهند و سپس آن را به سرعت سرد میکنند و به دمای کمتر از هشت درجه سانتیگراد می رسانند.
وی ادامه داد: بهرهگیری از فناوری پیشرفته ESL ضمن از میان برداشتن همه باکتریهای بیماریزا، حدود 99.9 درصد باکتریهای غیربیماریزا را نیز نابود می کند.
معاون اجرایی شرکت تولید فرآورده های لبنی رامک نیز با اشاره به حفظ ارزش تغذیهای شیر در روش فراپاستوریزه یادآوری کرد: با وجود استفاده از دمای بالاتر در این فرایند نسبت به فرآیند پاستوریزاسیون معمول، میزان کاهش مواد مغذی مانند ویتامینهای حساس به حرارت شامل ویتامین های گروه B و ویتامین C در این روش قابل ملاحظه نیست.
بابک مازندرانی افزود: بالاتر بودن کیفیت شیرهای فراپاستوریزه نسبت به شیرهای پاستوریزه معمولی، استفاده از تکنولوژی پیشرفته در محیط فوق تمیز، عدم استفاده از مواد نگهدارنده و افزایش تاریخ انقضای محصول از دیگر مزایای شیرهای فراپاستوریزه است و به همین دلیل، مقبولیت این محصولات در بین مصرفکنندگان در حال افزایش است.
وی اظهار کرد: درآخرین آمارگیری معتبر که توسط شرکت تتراپک در سال 2005 انجام شده است، کشورهای آلمان با حدود 180 میلیون لیتر ، ایتالیا با 40 میلیون لیتر و استرالیا با حدود 15 میلیون لیتر در صدر کشورهای مصرف کننده شیرهای ESL در آن سال بودهاند.

آغاز تولید شیر فراپاستوریزه در ایران
علی زارعی مدیر کارخانه شیر رامک نیز گفت: در متداولترین روش سالمسازی حرارتی شیر که پاستوریزاسیون نام دارد، محصول به مدت 15 تا 20 ثانیه در شرایط دمایی بین 72 تا 75 درجه سانتیگراد قرار می گیرد که در این روش همه باکتریهای بیماریزا و 99.5 درصد باکتریهای غیربیماری زا از بین میروند.