امیدواری KHS به بازار ایران

حضور كمپاني هاي بزرگ مانند KHS در اين بازار، از جنبه ديگري هم قابل بررسي است. طرح پروژه هاي بزرگ از سوي توليدكنندگان داخلي و سودآوري طرح ها، اين امكان را هم فراهم مي آورد تا دست اندكاران اين كمپاني ها كه از موقعيت اين پروژه ها مطلع مي شوند، درصورت نياز به مشاركت سرمايه گذار خارجي براي اجرايي كردن پروژه ها، خود سرمايه گذاراني را به سمت اين بازار هدايت كنند.

گفت و گو با مهندس الله‌قلی عرب‌عامری
مدیر بخش ماشین‌آلات آشامیدنی و دارویی در شرکت کار و اندیشه (نماینده شرکت KHS آلمان)

 دستاوردهای نمایشگاه Agrofood و نظر مديرانKHS كه در این نمایشگاه شرکت کردند را بیان کنید؟

در دو- سه سال اخير كه آقاي دکتر Grabenweger به عنوان CEO كمپاني KHS تصميم به گسترش دامنه فعاليت هاي اين كمپاني در ايران گرفته اند، تلاش زيادي از سوي بخش هاي مختلف KHS براي ارتقاء موقعيت و حضور پررنگ تر آنها صورت گرفته است. براي نمايشگاهAgrofood هم پيش بيني شده بود كه متخصصين اين كمپاني در غرفه KHS حضور داشته باشند تا بيش از پيش با شرايط و نيازهاي اين بازار و مشتريان ايراني آشنا شوند و لذا دو نفر از مدیران بخش فروش، مدیر بخش سرويس، يكي از متخصصين خبره كمپاني KHS در زمينه پروسس محصولات آشاميدني و فرايند اسپتيك و يك كارشناس هم در زمينه دستگاه هاي بادكن PET در نمايشگاه Agrofood حضور داشتند و متناسب با درخواست ها و نياز بازديدكنندگان، در جلسات با آنها حضور يافته و درخصوص موضوعات مطروحه به بحث و تبادل نظر پرداختند. قرار بود آقاي دكتر Grabenweger هم در نمايشگاه حضور يابند ولی سفر ايشان به ايران بدليل یک جلسه اضطراري، منتفي گرديد.همانگونه كه اطلاع داريد كمپاني KHS متشكل از چندين كمپاني معروف سازنده تجهيزات مختلف مورداستفاده در خطوط پركني و بسته بندي نوشيدني ها مي باشد كه هريك از اين كمپاني ها قبل از الحاق به مجموعه KHS، خود از شهرت جهاني برخوردار بوده اند. يكي از اين كمپاني ها Corpoplast است كه در شهر هامبورگ مستقر بوده و مبتكر دستگاه بادكن Rotary براي توليد بطري هاي PET مي باشد و نيز دستگاه PLASMAX كه امروزه جايگاه ويژه اي در صنعت آشاميدني دارد با فن آوري انحصاري Corpoplast ، جداره داخلي بطري هاي PET را با پوشش بسيار نازكي از جنس شيشه، روكش ميكند كه با این لایه شيشه اي با ضخامت بسيار اندك، اشكال ظروف PET كه نفوذ اكسيژن از جداره بطري به داخل و يا فرار گازكربنيك محصولات گازدار از بدنه بطري است، برطرف ميشود.
نسل چهارم دستگاه‌های پرکن كمپاني KHS Corpoplast در حال حاضر حرف اول را در بين طراحان و سازندگان جهاني اين دستگاه ها می زند. حضور آقايAmos Lopez از كمپاني KHS Corpoplast در اين نمايشگاه با هدف پاسخگويي به خواسته هاي مشتريان ايراني در زمينه فن آوري بادكني (Blowing) بطري هاي PET و پوشش دهی ( Coating ) اين بطري ها صورت گرفت.
ازطرفي باتوجه به اهمیت موضوع خدمات فني پس از فروش و ارائه سرویس به مشتريان، آقاي Michael Herick از بخش سرويس و آقایان Michael Rocheو Holger Stachowiak از مدیران فروش کمپانی KHS نیز در اين نمايشگاه حاضر بودند كه البته در فرصت هايي كه پيش آمد، از چند كارخانه كه در حال حاضر از خطوط ساخت كمپاني KHS استفاده مي كنند نیز بازديد نمودند تا از مشكلات آنها از نزديك آشنا شده و جهت تأمين خدمات و قطعات موردنياز آنها براي تعميرات دوره اي و پيشگيرانه همفكري و چاره انديشي نمايند. جهت اطلاع خوانندگان محترم شما بايد به اين نكته اشاره كنم كه درحال حاضر تعدادي از شركت هاي معتبر ايراني فعال درزمينه توليد محصولات آشاميدني مختلف ازجمله شير و آبميوه، خطوط دست دومي را كه عمده دستگاه هاي آنها ساخت كمپاني KHS است، به ايران وارد و نصب نموده اند كه براي بهره برداري كامل از اين خطوط، نياز به همكاري كمپاني KHS مي باشد. در اینجا اين درخواست را از كارخانه داران، توليدكنندگان و فعالان صنايع آشاميدني در كشور عزيزمان دارم كه هرگاه تصميم به خريد خطوط دست دوم از هر کشور و هر سازنده اي دارند، قبل از مبادرت به نهايي كردن تصميم خود، حتماً از متخصصين كمپاني سازنده دستگاه ها كمك بگيرند تا با مشاوره آنها، اين نقل و انتقال و خريد با حداكثر دقت و ملاحظه در جنبه هاي مختلف كار صورت گيرد تا در مراحل بعدي براي به بهره برداري رساندن اين خطوط مشكلات و هزينه هاي كمتري داشته باشند. اين بازديدها و مذاكره با مشتريان ايراني بسيار كمك كرد تا راه حل هاي مختلفي براي تأمين اين گونه خدمات مطرح و ارزيابي شود.
از همه مهم تر اینکه امسال در بخش توليد و آماده سازي محصولات آشاميدني و يا processing آقاي Alois Monzel كه از متخصصين بسيار خبره كمپاني KHS مخصوصاً در فرايند اسپتيك هستند، در غرفه KHS حاضر بودند و باتوجه به رشد تقاضا در ايران براي توليد آشاميدني هاي مختلف به روش اسپتيك، اين فرصت فراهم شد تا در جلساتي كه با برخی از توليدكنندگان داشتيم، جزييات پروژه آنها با دقت بيشتري مورد بحث قرارگيرد و آقاي Monzel نیز باتوجه به تجربيات زيادي كه در اين زمينه دارند، بتوانند آخرين دستاوردهاي كمپاني KHS در اين حوزه را براي توليدكنندگان ايراني تشريح كنند. براي خود ما تجربه اي هم بود كه براي سال هاي بعد به گونه اي برنامه ريزي كنيم كه از دانش وسيع و تجربه زياد اينگونه متخصصين كه هراز گاهي فرصت حضور در ايران را پيدا مي كنند، به شكل بهتر و كامل ترين وجه براي كمك به رشد دانش فني دست اندركاران اين صنعت بهره برداري نماييم. غرض از بیان این توضیحات این بود که همان‌طور که آقاي دکتر Grabenweger هم قول داده بودند در این سه سال اخیر که قدم به قدم جلوآمدیم، موقعیت KHS در ايران رو به رشد بوده است. شاید در بازار این نکته قابل لمس نباشد ولی از نظر ما در ارتباط با برنامه ريزي ها و اقدامات صورت گرفته در اين راستا و رفع موانع موجود در مسير حضور هرچه فعالتر كمپاني KHS در ایران پيشرفت هاي زيادي صورت گرفته است.

 همکاران اروپایی شما بازار ایران را چگونه می‌بینند؟

نكته لازم به ذكر، اهمیت و ارجحيت زیادی است كه بازار ايران در مقايسه با بازار كشورهای اطراف براي كمپاني هاي سازنده خارجي دارد. نوسانات قيمت نفت در سالهاي اخير و مشكلاتي كه اين امر حتي براي كشورهاي بزرگ توليدكننده نفت در خاورميانه در پي داشت از يك طرف، و رفع تحريم هاي ايران و اثراتي كه اين تحريم ها مخصوصاً در بخش ماشين آلات موردنياز خطوط توليد بجاي گذاشته بود و نيز اشباع بودن بازار بسياري از كشورهاي پيراموني ما درزمينه خريد خطوط جديد، بيش از پيش بر اهميت و موقعيت بازار ايران افزوده و آنرا از پتانسيل بالايي برخوردار نموده است. كمپاني KHS هم با آگاهي از اين موقعيت، بسيار راغب است تا باتوجه به سابقه بسيار روشن و خوب اين كمپاني در ايران، فعاليت خود را در اين بازار گسترش دهد و لذا حساب ویژه‌ای روي بازار ما باز كرده است. نمایشگاه Agrofood امسال هم به اعتقاد من بهتر از سال‌های گذشته بود، گرچه به ظاهر پروژه اي كه در طول نمايشگاه به عقد قرارداد بينجامد، نداشتیم ولی وقتی که وضعیت اقتصادی کشور را مورد بررسی قرارمی‌دهیم از جمله عدم امكان رشد بخش خصوصي كه شركت هاي فعال در زمينه صنايع آشاميدني، عمدتاً در اين گروه جاي دارند، شركتهاي فعال فعلي در اين حوزه از صنعت همچنان بايد با مشكلات و معضلات متعددي دست و پنجه نرم كنند و موانع بسياري را از پيش روي خود بردارند تا به موقعيتي كه درخورآن هستند، برسند. يكي از اين مشكلات تأمين سرمايه لازم با شرايط قابل قبول و مناسب براي اجرايي كردن طرح هاي توسعه اي آنها ميباشد. همين مقدار استقامت و دوامي كه در شركت هاي توليدي مشاهده ميكنيم، قابل تقدير است. در شرايطي كه بسياري از شركتها از حمايت بانك ها محروم هستند و تامین پول يا سرمايه در كشور تا اين اندازه هزینه بر است، سرمايه گذاري هاي بيشتر براي سرمايه گذاران مستلزم خطرپذيري بالايي است كه نمي توان از همه توليدكنندگان توقع آنرا داشت.
جالب است بدانيد بعضی از بازديدكنندگان غرفه KHS همان کساني بودند كه در سالهاي قبل هم در خدمتشان بوديم و اين موضوع تا حدي موجب تعجب همكاران اروپايي بود كه چگونه اجراي يك پروژه در ايران تا اين حد زمان بر است. درك موضوع براي ما كه از مشكلات توليدكنندگان و شرايط اقتصادي و فعاليت بانك ها مطلعيم چندان دشوار نيست اما اين حقيقت را هم نميتوان انكار كرد كه همين وضعيت دشوار، به توقف فعاليت بسياري از بنگاه هاي توليدي مي انجامد كه عوارض آنرا در زندگي روزمره مردم و شرايط اقتصادي كشور به وضوح ملاحظه ميكنيم.

   با توجه به این که شما نماینده یک شرکت خارجی هستید درباره سرمایه‌گذاری خارجی هم بفرمایید.

نکته دیگري كه لازم است به آن اشاره شود محدودیت‌هایی است که در بحث سرمایه‌گذاری خارجی داریم. باتوجه به وضعیت کنونی جهان در عصر ارتباطات، حركت در راستاي بین المللی شدن اقتصاد کشور امری اجتناب ناپذیر است و از جمله الزامات حركت در اين مسير، آماده سازي بستر لازم براي جذب سرمایه است. درحال حاضر بسیاري افراد اعم از ایرانی و غیرایرانی هستند که تمایل دارند سرمایه آنها وارد صنعت و تولید در کشور شود تا هم سودي براي خود آنها داشته باشد و هم خدمتي صورت گيرد. البته براي سرمايه گذار خارجي اولويت سودي است كه طالب آن است و درصورت منصفانه بودن سود موردنظر، اين امر عقلاني و پذيرفته است اما فايده آن براي اقتصاد ما اين است كه بسياري از ظرفيت هاي معطل مانده ما با اينگونه سرمايه گذاري ها به فعل درخواهد آمد و درصورت كنترل و هدايت صحيح و بابرنامه اين سرمايه گذاري ها، به مرور از وضعيت ركود فعلي خارج خواهيم شد. مهم اين است كه مسؤلين، شرايط لازم را براي انجام اين سرمايه گذاري ها فراهم كنند. چشم انداز سرمایه گذاری در ایران باتوجه به وجود منابع طبیعی فراوان و متنوع و نیروی کار موجود در کشور، بنظر مثبت و روشن مي آيد مشروط به آنكه مسولين امر کمی بيشتر هم‌رای شوند و براي تغيير شرايط گامهاي محكتري بردارند زیرا در وضعيت فعلي چنانچه براي جلب سرمايه هاي خارجی اهتمام بيشتري صورت گيرد، موفقيت در اين مسير دور از دسترس نيست. بديهي است كه اگر ما قدر فرصت ها را ندانيم، اين موقعيت نصيب ديگران خواهد شد و ما تنها مجبوريم به افسوس بسنده كنيم.
حضور كمپاني هاي بزرگ مانند KHS در اين بازار، از جنبه ديگري هم قابل بررسي است. طرح پروژه هاي بزرگ از سوي توليدكنندگان داخلي و سودآوري طرح ها، اين امكان را هم فراهم مي آورد تا دست اندكاران اين كمپاني ها كه از موقعيت اين پروژه ها مطلع مي شوند، درصورت نياز به مشاركت سرمايه گذار خارجي براي اجرايي كردن پروژه ها، خود سرمايه گذاراني را به سمت اين بازار هدايت كنند.
امسال كارشناساني که از کمپانی KHS در نمایشگاه حضور داشتند به آينده كار در ايران اميدوار بودند. درست است که بعضاً از طولانی شدن پروژه‌هاشکایت میشود ولی میدانیم که مشکلات ما در زمینه قوانین و مقررات و فرایندهای بانکی و بسياري موارد ديگر، به سرمایه گذار ما اجازه اقدام سريع را نمي دهد.

بیشتر بخوانید . . .