در اجلاسیه شماره 181 کمیته ملی بستهبندی که روزبیست و سوم شهریور برگزار شد استاندارد ملی جدیدی در زمینه پرتودهی مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.
عنوان کامل این استاندارد عبارت است از: “بستهبندی- انتخاب و استفاده مواد بستهبندی برای مواد غذایی تحت پرتو”
رییس کمیسیون تدوین این استاندارد مرتضی شهرستانی از سازمان غذا و دارو و دبیر آن فرانک نعیميان از پژوهشگاه علوم و فنون هستهای سازمان انرژی اتمی بودند.
در بخش هدف این استاندارد آمده است:
– هدف از تدوین این استاندارد ارائه اطلاعاتی درخصوص انتخاب و کاربرد مواد و اقلام بستهبندی مواد غذایی که تحت پرتوهای يونساز (گاما، ایکس و یا باریکه الکترون) قرار میگیرند، میباشد.
– این استاندارد الگويی جهت کمک به تولیدکنندگان و کاربران بستهبندیهای مواد غذایی در انتخاب بستهبندی میباشد که مطابق با استانداردهای مربوطه و تاييديه مراجع ذيصلاح باشد.
همچنین در بخشی از دامنه کاربرد این استاندارد آمده است:
– این استاندارد مقررات و چارچوبهای ملی مربوط به انتخاب مواد بستهبندی برای نگهداری مواد غذایی در حین پرتودهی را مشخص مینماید؛ ولی تمام قوانین مربوط به انتخاب و استفاده از موادبستهبندی برای مواد غذایی که تحت پرتو قرار میگیرند را شامل نمیشود.
– این استاندارد برای موارد ایمنی مواد غذایی مرتبط با اثرات همافزایی پرتودهی و بستهبندی به منظور افزایش زمان انبارمانی یا کیفیت مواد غذایی کاربرد ندارد.
– بخشی از شرایط خوب تولید (GMP) برای پرتودهی مواد غذایی بستهبندی شده، انتخاب صحیح مواد و اقلام بستهبندی میباشد.
– این استاندارد برای بررسی اثر مواد بسته¬بندی بر ایمنی و کیفیت مواد غذایی پرتودیده به منظور کنترل تکثیر عوامل بیماریزا کاربرد دارد.
– اين استاندارد برای مواردی از قبیل جلوگیری از آلودگي مجدد و به تاخیر انداختن زمان رسیدگی محصول و یا افزایش زمان انبارمانی مواد غذایی به کار میرود.
– این استاندارد برای انواع بستهبندیهای مواد غذایی شامل بستهبنديهای انعطافپذير (مانند: فیلمهای تک لایه هموپلیمر و کوپلیمر و فيلمهای چند لایه کواکسترود و لمينيت) و بستهبنديهای سخت (مانند: ظروف پلی اتیلن ترفتالات (PET)، پلیاتیلن و پلیپروپیلن) کاربرد دارد.
– این استاندارد در مواردی که از پرتودهی به عنوان فرآیند کمکي برای تولید بستهبندی یا سترونسازی اقلام بستهبندی که حاوی ماده غذایی نمیباشند استفاده میشود، کاربرد ندارد.

تصویب یک استاندارد ملی جدید در زمینه پرتودهی
– هدف از تدوین این استاندارد ارائه اطلاعاتی درخصوص انتخاب و کاربرد مواد و اقلام بستهبندی مواد غذایی که تحت پرتوهای يونساز (گاما، ایکس و یا باریکه الکترون) قرار میگیرند، میباشد.