در مرداد 1403 در صنف ما چه گذشت؟

مروری بر مهمترین رویدادهای دو صنعت بسته‌بندی و چاپ و صنایع وابسته به آن در مردادماه 1403

رضا اسعدی نظرلو

کشف ۲ کارگاه تولید ظروف یکبار مصرف غذایی غیر بهداشتی در شهریار

سردار مهدی کرمی در تشریح جزئیات این خبر گفت: در راستای طرح مبارزه با قاچاق کالا و ارز و رصد و پایش انبارها ، کارگاه ها و سوله ها، مامورین اداره مبارزه با قاچاق کالا و ارز این پلیس در معیت کارشناسان شبکه بهداشت شهرستان شهریار اقدام به بازدید از انبارها و کارگاه های منطقه نمودند.

وی افزود: برابر هماهنگی قضایی در بازدید صورت گرفته ماموران موفق به شناسایی ۲ کارگاه بزرگ تولید و بسته بندی ظروف یکبار مصرف غیر مجاز با جعل پروانه بهداشتی در موقعیت شهرک بابا سلمان شهریار شدند.

جانشین انتظامی غرب استان تهران ادامه داد: در بازدید صورت گرفته از این ۲ کارگاه، تعداد ۲۲ هزار عدد ظروف یکبار مصرف غیرمجاز و غیر بهداشتی و ۶ دستگاه مخصوص بسته بندی کشف شد.

این مقام انتظامی با اشاره به ارزش ۳۰میلیارد ریالی اقلام مکشوفه، اظهار داشت: در این رابط ۲ نفر دستگیر شده که با تشکیل پرونده جهت سیر مراحل قانونی تحویل مرجع محترم قضائی شدند.

نظارت ۱۱۵ تیم بهداشتی بر موکب‌ها و ایستگاه صلواتی همدان

فاطمه ترکمان اسدی افزود: معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان طرح پایش اربعین را از نیمه مرداد ۱۴۰۳ آغاز کرد و ۳۸۸ مرکز تهیه و توزیع مواد غذایی، موکب‌ها و ایستگاه‌های صلواتی در استان همدان زیر پوشش این طرح قرار دارند.

او تصریح کرد: از ۱۵ مرداد تاکنون ۲۳ مورد پایش و ۶۱ مورد بازرسی از ایستگاه‌های صلواتی، مراکز اقامتی و محل اسکان زائران در این استان توسط نیرو‌های بهداشت محیط انجام شده است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: بیش از نیم تن مواد غذایی فاسد، تاریخ مصرف گذشته و غیر قابل استفاده کشف، جمع آوری و معدوم شد.
فاطمه ترکمان اسدی افزود: سامانه ۱۹۰ برای رسیدگی به شکایات مردمی پیش بینی شده است که ۱۳ مورد شکایت از موکب‌ها ثبت و رسیدگی شد.

او تصریح کرد: موکب داران از توزیع مواد غذایی و نوشیدنی‌ها به شکل فله و غیر بسته بندی پرهیز کنند و هرگونه پخت وپز باید در مکان‌هایی با شرایط بهداشتی صورت پذیرد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: همه تجهیزات آماده سازی و پخت غذا از جمله خمیرگیر، چرخ گوشت، ساطور، کارد و چاقو و ظروف و قابلمه بعد از پایان کار در قسمت خود تمیز سپس شستشو و گندزدایی شود.

طرح تولید الکل از ذرت در شرکت بیدستان عملیاتی می شود

مصطفی کریمی مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت بیدستان به مناسبت سالروز تاسیس شرکت بیدستان و روز خبرنگار با شرکت در نشست خبری مهمترین فعالیتهای این واحد ثنعتی را تشریح کرد.

کریمی در این نشست که در شرکت بیدستان برگزار شد اظهارداشت: شرکت تولیدی الکل و مواد غذایی بیدستان با بیش از 90 سال تجربه در عرصه‌ تولید اتانول و مواد غذایی، یکی از باسابقه ‌ترین و شناخته‌شده‌ترین واحدهای تولید اتانول، انواع سرکه و مواد غذایی در کشور است.

وی بیان کرد: این شرکت، به عنوان یکی از قدیمی‌ترین واحدهای تولیدی اتانول در کشور، از سال ۱۳۱۳ فعالیت خود را با تولید اتانول آغاز کرد و بتدریج با افزودن واحدهای تولید سرکه در سال ۱۳۶۳، ظروف پلیمیری در سال ۱۳۷۱، انواع سس در سال ۱۳۷۲، و انواع نوشیدنی‌های گازدار در سال ۱۳۸۴، به یکی از فـعـال‌تــرین واحــدهای تولـیدی مواد غذایی استان قزوین تبدیل شده است.

این مدیر صنعتی گفت: کارخانه‌ بیدستان، در زمینی به مساحت ۱۳ هکتار در کیلومتر ۱۰ جاده‌ی قدیم کرج- قزوین احداث شده و امروزه با دارا بودن واحدهای مستقل تولید و فرآوری انواع سرکه‌های تخمیری، واحد بسته‌بندی انواع سرکه، واحد مستقل تولید ظروف پلیمری مــورد نیاز جهت بسـتـه‌ بنـدی مـحـصـولات شــرکت، واحد تولید انواع نوشابه‌های گازدار، واحد بسته‌بندی الکل، واحد تولید انواع سس‌های سرد و گرم، واحد آزمایشگاه مـجـهز به تجهیزات مدرن برای کنترل کیفیت محصولات تولیدی شرکت و هم‌چنین واحد تصفیه‌خانه‌ی پساب، یکی از تأمین‌کنندگان اصلی محصولات عرصه‌ غذا و سلامت در کشور است.

کریمی گفت: برای تحقق شعار سال که یک تکلیف برای همگان است همه بایدعزم جدی داشته باشیم و کمک کنیم در این مسیر حرکت شود.

وی اضافه کرد: برای تحقق شعار سال باید پیوند مناسبی بین صنعت، دانشگاه و رسانه ایجاد شود تا هماهنگی و همنوایی را شاهد باشیم و باور کنیم صنعت اگر بخواهد به سمت تولید و اشتغال بیشتر و صادرات گام بردارد برای ایجاد جهش در تولید به دانش و نظریه علمی نیاز داریم.

نانوکامپوزیت جدید جایگزین ظروف یکبار مصرف می‌شود

شرکت چنج روباتیکس (Chang Robotics) و آزمایشگاه INVO دانشگاه نورث وسترن سیستم بسته‌بندی جدیدی ارائه کردند که می‌تواند جایگزین ظروف پلاستیکی شود.

این همکاری منجر به توسعه محصولی به نام GOEco شده است، نوآوری که نشان می‌دهد مقادیر بسیار کمی از اکسید گرافن را می‌توان به محصولات کاغذی یا مواد بسته‌بندی قابل کمپوست شدن تزریق کرد تا جایگزین پلاستیک و PFAS شود.

هدف اصلی GOEco جایگزینی استفاده گسترده از پلاستیک در بسته‌بندی مواد غذایی، مانند بشقاب‌های کاغذی و ظروف یکبار مصرف است.

این فناوری در انتظار ثبت اختراع به افزایش سازگاری با محیط زیست ظروف یکبار مصرف بدون به خطر انداختن عملکرد آن‌ها کمک می‌کند.

این نوآوری از طریق مشارکت بین سونبین انگاین از دانشگاه نورث وسترن و تیم وی، توسعه یافته است. تحقیقات آن‌ها بر فرمول‌بندی اکسید گرافن و کاربرد آن در ظروف یکبار مصرف متمرکز بوده است که در نهایت قرار است این محصول جایگزین محصولات موجود در بازار شود.

متیو چانگ، مدیرعامل شرکت چنج روباتیکس می‌گوید: «فناوری GOEco نه تنها می تواند بر عرضه مواد غذایی ما تاثیر بگذارد، بلکه می‌تواند نقش مهمی در محافظت و افزایش قابل توجه سلامت ما ایفا کند.»

آزمایش روی بسته‌بندی جدید نشان داد که ماده تقویت شده با گرافن با جلوگیری از انتقال رطوبت، روغن یا گازها، کیفیت نگهداری مواد غذایی را در سطح بالایی حفظ کرده و می‌تواند طراوت غذا را در مقایسه با بسته‌بندی های پلاستیکی سنتی افزایش دهد. این گروه ایمنی و پایداری کاربرد اکسید گرافن در این محصول را نشان دادند.

تبدیل تفاله قهوه به الیاف نانومتری قابل استفاده در صنایع غذایی

ژاپنی‌ها روشی ساده و ارزان برای تبدیل تفاله قهوه به الیافی نانومتری ارائه کردند که می‌توان از این نانومواد در صنعت مواد غذایی استفاده کرد.

در طول یک دهه گذشته، تحقیقات روی استفاده مجدد از این تفاله‌ها متمرکز شده است، تمرکز اصلی روی پلی ساکاریدها از جمله سلولز و همی سلولز در تفاله قهوه و دیواره‌های سلولی در دانه قهوه بوده است. از پلی ساکاریدها در کامپوزیت‌ها، بیوپلیمرها، بسته‌بندی مواد غذایی، مصالح ساختمانی و نانوالیاف سلولز (CNF) استفاده می‌شود. CNF ها که سلولز در آنها به اندازه نانومتری، ۳ تا ۵ نانومتر کاهش می‌یابد، در صنایع غذایی، لوازم آرایشی و پوشش استفاده زیادی دارند.

محققان ژاپنی در دانشگاه ملی یوکوهاما در سال ۲۰۲۰ پیشگام روشی بودند که از تفاله قهوه با استفاده از اکسیداسیون با واسطه CNF تولید می‌کرد. با این حال آن‌ها تقریبا ۴۰ درصد از همی‌سلولز را دست نخورده در تفاله قهوه بدون استفاده رها می‌کردند. بنابراین، آن‌ها توجه خود را به هولوسلولز معطوف کردند که ترکیبی از همی سلولز و سلولز بود تا از آن برای استخراج نانوالیاف هولوسلولز (HCNF) استفاده کنند.

ایزورو کاوامورا، استاد دانشکده مهندسی دانشگاه ملی یوکوهاما می‌گوید: HCNF های با کیفیت یکنواخت که اصلاح شیمیایی نیز نشده‌اند از زباله‌های کشاورزی/مواد غذایی به دست می‌آیند. این ترکیبات برای استفاده به عنوان مواد افزودنی مواد غذایی مانند امولسیفایرها بسیار مطلوب هستند. ما فرض کردیم که محتوای بالای همی سلولز موجود در هولوسلولز تفاله قهوه را می‌توان به نانوالیافی با ابعاد ۳-۵ نانومتر تبدیل کرد.

در حقیقت، آن‌ها نه تنها HCNF را تولید کردند، بلکه روشی برای ذخیره‌سازی طولانی‌مدت HCNF بدون نیاز به نگهدارنده ارائه کردند که می‌تواند برای صنایع غذایی و آرایشی مناسب باشد.

برای استخراج HCNF از تفاله قهوه، محققان لیگنین و لیپیدها را از محیط حذف کردند، سپس بقیه فیبرهای هولوسلولز را از طریق نانوفیبریلاسیون، به مقیاس نانومتری در آوردند. این گروه از آسیاب جت با فشار آب بالا برای نانوفیبریلاسیون هولوسلولز به HCNF استفاده کردند. HCNF به دست آمده از تفاله قهوه عرضی در حد ۲-۳ نانومتر و طول ۰٫۷-۱ میکرومتر دارند. این محصول را می‌توان بدون نگهدارنده تا مدت‌ها ذخیره‌سازی کرد و همچنین نیاز به حلال خاصی ندارد.

بیشتر بخوانید . . .