ایرنا به نقل از پایگاه ساینس: نانو ذرات نقره دارای خاصیت ضد باکتریایی هستند و به همین علت در بسیاری از محصولات غذایی، آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان مثال میتوان نانو ذرات نقره را در بطریهای انواع نوشیدنی، محصولات آرایشی، بانداژهای طبی، مسواک، جوراب، یخچال و فریزر، ماشینهای ظرفشویی و انواع بستهبندی مواد غذایی یافت. نقره به عنوان یک فلز، هیچ خطری برای انسان ندارد. اما زمانی که در ابعاد نانو به کار گرفته میشود، اندازه ذرات آن به قدری کوچک است که توانایی تخریب دیواره سلول را به دست میآورد. اگر این نانوذرات وارد سلولهای انسان شوند، میتوانند سلولها را تغییر دهند. با توجه به این که احتمال برخورد سلولهای روده با نانوذرات نقره در زمان هضم غذا بیشتر از سایر سلولهای بدن است، محققان در آزمایشهای خود از این سلولها استفاده کردند. در نتیجه این آزمایشها مشخص شد که نانوذرات نقره موجب شکلگیری ساختارهای مضری موسوم به رادیکال آزاد درون سلولها میشوند. همچنین میزان پروتئین های موجود در سلول ها را تغییر میدهند. تولید بیش از حد رادیکالهای آزاد در بدن، به عنوان عامل اصلی بسیاری از بیماری های کشنده از جمله سرطان، انواع اختلالات سیستم عصبی، آلزایمر و پارکینسون شناخته میشود. این نتایج بر اساس تحقیقات آزمایشگاهی به دست آمده و در بدن انسان مورد آزمایش قرار نگرفته است. همچنین محققان از میزان نانو ذرات نقره که میتوانند سلولهای بدن انسان را تحت تاثیر قرار دهند، اطلاع دقیقی ندارند. به همین علت هنوز نمیتوان با قطعیت گفت که نانوذرات نقره موجب بروز بیماری در انسان می شوند؛ اما می توان نتایج این تحقیقات را به عنوان یک هشدار جدی برای کنترل میزان نانوذرات نقره مورد استفاده در صنایع مختلف تلقی کرد. گزارش کامل در شماره اخیر ACS Nano چاپ شده است.
www.sdu.dk/en/Om_SDU/Fakulteterne/Naturvidenskab/Nyheder/2014_27_02_nanosilver