ایرنا- سیستان و بلوچستان با تولید بهترین و با کیفیتترین پسته یکی از مهمترین قطبهای تولید این محصول در کشور است که به سبب نداشتن کارگاههای فرآوری و بستهبندی، پسته با کیفیت تولیدی آن در گمنامی فرو رفته و به ناچار در بستههایی با نام دیگر مناطق کشور صادر میشود.
یکی از کشاورزان سیستان و بلوچستان گفت: به طور متوسط از هرهکتار باغ پسته هزار و 200 کیلوگرم محصول پسته برداشت میشود.
عبدالشکور اسماعیل زهی ادامه داد: کیفیت بالای پسته استان بسیاری از تجار سایر مناطق کشور را در زمان برداشت این محصول به استان جذب میکند و به سبب نبود کارخانهها و کارگاههای عملآوری و بستهبندی با برند استانهای دیگر بفروش میرسد. وی گفت: در زاهدان مجوز ترمینال پسته صادر شده اما هنوز در این زمینه اقدامی صورت نگرفته است. وی راهاندازی صنایع فرآوری و بستهبندی، رفع مشکل گمرکی در صادرات پسته و ایجاد ترمینال در این زمینه را از مهمترین مطالبات فعالان این بخش ذکر کرد.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان نیز گفت: کله قوچی، اوحدی، اکبری، بادامیو احمد آقایی عمده ارقام پسته در استان را تشکیل میدهند که در شهرستانهای خاش و زاهدان کشت میشوند. وی اظهار داشت: سالانه 6 هزار و 700 تن پسته در سیستان و بلوچستان تولید و روانه بازار مصرف داخل و خارج از استان میشود. شهرکی کمبود واحدهای بستهبندی، فرآوری و ترمینال ضبط پسته را از عمده مشکلات این بخش برشمرد و ابراز امیدواری کرد: با سرمایه گذاری بیشتر بخش خصوصی در این زمینه در آینده نزدیک شاهد برطرف شدن این مشکل باشیم.
عباس اشکانی مدیر جهاد کشاورزی زاهدان نیز گفت: متاسفانه پسته تولیدی شهرستان به دلیل نبود کارخانه بستهبندی و ترمینال ضبط پسته با برند دیگر نقاط کشور صادر و روانه بازار مصرف میشود که در این راستا با برنامهریزیهای صورت گرفته درصد دیم با مشارکت بخش خصوصی و حمایتهای استانی در آینده نزدیک این صنایع را در شهرستان راهاندازی کنیم.
مدیر جهاد کشاورزی خاش نیز گفت: نبود کارگاههای فرآوری و بستهبندی و برندسازی این محصول از مهمترین دغدغههای مسئولان و پستهکاران خاش است که متاسفانه محصول تولیدی آنان با آرم یکی از شهرهای استان کرمان صادر میشود. امانالله طوقی اظهار داشت: با توجه به ظرفیت خوب شهرستان در تولید پسته، طرح توسعه باغهای مختص به این محصول با هدف رونق بخشیدن به موضوع اشتغال، تولید و توسعه اقتصادی در کنار صرفه جویی بهینه در مصرف آب در منطقه در دستور کار قرار دارد. وی گفت: متوسط برداشت پسته از هر هکتار باغ شهرستان خاش هزار و 200 کیلوگرم است. مدیر جهاد کشاورزی خاش افزود: برداشت پسته در این شهرستان به صورت مکانیزه در هفت ترمینال ضبط پسته انجام میشود.
طوقی با بیان این که افزون بر 10 هزار نفر سالانه در کار تولید و برداشت این محصول در خاش فعالیت دارند، گفت: پسته تولیدی این شهرستان از کیفیت و مرغوبیت بسیار بالایی برخوردار است. وی افزود: بعد از خرما بیشترین سطح زیر کشت باغات این شهرستان به پسته اختصاص دارد. وی تاکید کرد: چند سالی است که در کنار باغهای پسته شهرستان واحدهای پوستکنی ایجاد شده است.
وی ادامه داد: در گذشته این واحدها وجود نداشت و کشاورزان خاش مجبور بودند محصول خود را حتی برای پوست کنی به رفسنجان بفرستند که این امر مشکلات زیادی را برای آنان به همراه داشت به طوری که بخش زیادی از محصول در این مسیر از بین میرفت و متحمل ضررهای زیادی میشدند.
مدیرجهاد کشاورزی خاش یکی از اساسیترین مشکلات باغداران پسته در این شهرستان را نبود کارخانههای بستهبندی و فرآوری عنوان کرد.
بخشدار مرکزی خاش نیز با اشاره به این که دو سوم باغهای پسته شهرستان در این بخش واقع شده است، تلاش برای برندسازی، بستهبندی و فرآوری محصول پسته را از اولویتهای مهم دولت عنوان کرد. مجتبی شجاعی در کنار این موضوع برپایی جشنوارههای پسته را برای معرفی توانمندیهای کشاورزان شهرستان خاش مهم برشمرد. وی افزود: کشاورزان شهرستان مجبور هستند پسته خود را که به لحاظ کیفیت به مراتب بهتر و بالاتر از پسته رفسنجان است به دلیل استقبال کم و نبود کارخانه بستهبندی به رفسنجان ارسال کنند، به همین دلیل پسته خاش با نام پسته رفسنجان وارد بازار میشود.
به گفته وی تولیدکنندگان پسته این شهرستان اجازه صدور محصول خود به صورت مستقیم را ندارند زیرا دولت اجازه صدور پسته را فقط به شرکت پسته رفسنجان داده است به همین سبب تولید کنندگان خاش باید با هزینه بسیار گزاف پسته خود را در رفسنجان تحویل این شرکت دهند و بهای آن را در مدت حدود یک سال آن هم در چند نوبت دریافت کنند.
پسته سیستان و بلوچستان: “مرا بستهبندی کنید”
یرنا- سیستان و بلوچستان با تولید بهترین و با کیفیتترین پسته یکی از مهمترین قطبهای تولید این محصول در کشور است که به سبب نداشتن کارگاههای فرآوری و بستهبندی، پسته با کیفیت تولیدی آن در گمنامی فرو رفته و به ناچار در بستههایی با نام دیگر مناطق کشور صادر میشود.
یکی از کشاورزان سیستان و بلوچستان گفت: به طور متوسط از هرهکتار باغ پسته هزار و 200 کیلوگرم محصول پسته برداشت میشود.