ایرنا- توسعه نامتوازن شهر، در نظر گرفته نشدن طرحهای بالادستی و آمایش سرزمین و ساخت و پیشروی یک شهرک مسکونی موجب نارضایتی مردم و نیز تاثیر منفی آن بر فعالیت شهرک صنعتی خیام در نیشابور شده است.
در پی گزارشهایی مبنی بر وجود بوی بد متصاعد شده از شهرک صنعتی خیام واقع در شهرستان نیشابور در غرب مشهد و مزاحمت این بو برای اهالی شهرک امام رضا(ع) که در مجاورت این شهرک قرار دارد موضوع برای پاسخگویی مسئولان ذیربط مربوطه از سوی خبرنگار ایرنا پیگیری شد.
معاون پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در این خصوص گفت: ماهیت فعالیت کارخانه بازیافت کاغذ و تولید کارتن به واسطه خمیر حاصل از بازیافت کاغذ تولید ‘بو’ است.
محمد عرفانی افزود: به همین دلیل صدور مجوز برای فعالیت چنین واحدهایی بر اساس موضوعیت نوع آلایندگیهای ایجاد شده و با در نظر گرفتن فاصله با مناطق مسکونی انجام می شود که این مساله در مورد فعالیت این واحد صنعتی نیز کاملا صدق می کند.
وی ادامه داد: به واسطه شکایتهای مردمی مدت دو سال است که پرونده این واحد در مراجع قضایی در حال پیگیری می باشد.
معاون پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: پیگیری مدیریت پسماند، فاضلاب و بو در این واحد به صورت کامل انجام شده و در پی این مدیریت اقدامات متعدد و قابل توجهی در زمینه مدیریت آلودگیهای ناشی از فعالیت واحد کارتنسازی انجام شده است.
وی افزود: استفاده از دستگاه مکش بو برای کاهش شدت بار آلودگی بو در خروجی این واحد و استفاده از درپوش در تصفیه خانه واحد برای کاهش بار آلودگی از جمله اقدامات شایان توجه و مورد تائید سازمان محیط زیست است.
عرفانی ادامه داد: اقدامات انجام گرفته هزینه های میلیاردی به این واحد تحمیل کرده اما اطلاعرسانی لازم در این خصوص به مردم انجام نشده است.
مدیر ایمنی، بهداشت محیط زیست و انرژی شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی نیز گفت: این شهرک صنعتی مصوبه سازمان محیط زیست را اخذ کرده است. نسرین محمدیاری افزود: بر خلاف ادعاها، ابتدا شهرک صنعتی خیام ایجاد و پس از آن شهرک مسکونی امام رضا(ع) شکل گرفته است.
وی ادامه داد: موضوع شهرک صنعتی خیام و بویی که از واحد کارتن سازی پردیس کاغذ متصاعد می شود توسط شرکت شهرکهای صنعتی پیگیری شده و مدارک و مستنداتش در اداره کل محیط زیست موجود است.
مدیر ایمنی، بهداشت محیط زیست و انرژی شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی گفت: وقتی تصمیم گرفته می شود شهرک صنعتی ایجاد شود نخستین استعلام از اداره کل محیط زیست استان صورت می گیرد و آن اداره کل هم در ابتدا فاصله شهرک را با مناطق مسکونی بررسی می کند. وی افزود: تا زمانی که پاسخ این استعلام داده نشده و استقرار شهرک صنعتی در منطقه بلامانع اعلام نشود، شرکت شهرکهای صنعتی عملیات اجرایی آن را آغاز نمیکند.
محمدیاری ادامه داد: وقتی یک شهرک صنعتی مصوب شد شرکت شهرکهای صنعتی طبق قانون می تواند در شش یا هفت بخش از جمله غذایی، کانی، فلزی و سلولزی به واحدهای صنعتی زمین واگذار کند.
وی گفت: دو گروه واحد صنعتی وجود دارد. یک عده واحدهایی هستند که از شرکت شهرکهای صنعتی زمین می گیرند و آلایندگی آنها پایش و در صورت لزوم به آنها اخطار داده می شود اما یک سری از واحدهای صنعتی نقل مکان می کنند.
مدیر ایمنی، بهداشت محیط زیست و انرژی شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی افزود: واحد کارتنسازی پردیس کاغذ شهرک صنعتی خیام از این دسته واحدهاست که زمینش را از واحدی در بخش سلولزی شهرک صنعتی خریده و زمانی که پروانه بهرهبرداری آن توسط محیط زیست صادر می شد در شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی نقل و انتقالش را انجام داده است.
وی ادامه داد: زمانی که سازمان محیط زیست برای یک واحد صنعتی پروانه بهره برداری صادر می کند همه مسائل از جمله آلودگی هوا، فاضلاب و مدیریت پسماند را بررسی کرده لذا در آن زمان همه این موارد برای فعالیت واحد کارتن سازی پردیس کاغذ پذیرفته شده که پروانه بهره برداری آن صادر گردیده است.
محمدیاری گفت: واقعیت این است که واحدهای صنعتی در مباحث آلودگی هوا و نیز در مباحث سلامت شغلی باید یک سری استانداردها را رعایت کنند اما در بحث پسماند و نیز آلودگی هوا وضعیت پایش، اندازه گیری و صحه گذاری برای عملکرد واحدهای صنعتی بر عهده محیط زیست است.
وی افزود: شرکت شهرکهاتی صنعتی تنها در مبحث فاضلاب واحدهای صنعتی تقبل مسئولیت کرده که در شهرکهای صنعتی تصفیه خانه بسازد و فاضلاب واحدها را تصفیه کند….