مواد بستهبندی برای محصولات غذایی
FSAPیک راهنمای خطرات مواد خام و بهترین اقدامات متقابل تهیه کرده است که ایمنی مواد غذایی و ریسکهای مرتبط و کنترلهای احتمالی مربوط به مواد بستهبندی در گروههای زیر را مشخص میکند:
• تمامی مواد بستهبندی چاپي • برچسبهای Cut-and-Stack • برچسبهای حساس به فشار
• جعبههای مقوایی چاپ شده • فیلم چاپ شده • ظروف و درپوشهای پلاستیکی سخت
• پارچها و ظروف شیشهای
در هر کدام از این موارد، مثالهایی از خطرات و کنترلها آورده شده است، اما اینها تنها آغاز کار است. با این حال میتوانید از آنها به عنوان یک سکوی پرتاب برای درک بهتر نیازمندیهای بستهبندیهای مخصوص به کار خود استفاده کنید. (ماهنامه صنعت بستهبندی: خوانندگان محترم توجه داشته باشند که این دستورالعملها در آمریکا تهیه شده است. از این رو بعضی از قوانینی که به آن اشاره میشود مربوط به نهادهای نظارتی ایالات متحده آمریکاست.)
موارد احتمالی (مسائل مربوط به ایمنی غذایی) و شیوههای کنترلی احتمالی (این فهرست جامع نیست، روشهای دیگری هم امکانپذیر هستند.)
خطای چاپی- جا افتادن جزء آلرژیزا از جدول مواد تشکیلدهنده
(محتمل برای مواد آلرژیزای فاقد برچسب بعد از بستهبندی محصول)
– فراهم کردن نمونهگیری Print proof برای مشتری برای اطمینان از صحت نمونه و فایل مربوط به پلیتهای چاپ.
– کنترل چاپ برای اطمینان از این که چاپ با نمونه تایید شده مطابقت دارد.
استفاده از پلیتهای چاپ اشتباهی
(محتمل برای مواد آلرژیزای فاقد برچسب بعد از بستهبندی محصول)
– کنترل در آرشیو یا از بین بردن پلیتها و فایلهای چاپی قدیمی
– کنترل چاپ برای اطمینان از این که چاپ با نمونه تایید شده مطابقت دارد.
اجازه فرآیند Rework برای موادی که قرار است مخلوط شوند
(محتمل برای مواد آلرژیزای فاقد برچسب بعد از بستهبندی محصول)
– کنترل شدید در مورد دوبارهکاری rework. (تنها یک ماده در هر زمان باید دوبارهکاری شده و یا هیچ دوبارهکاری نباید انجام شود.)
– کنترل برای تشخیص/برچسبزدن درست موارد دوبارهکاری
– روالهای کاری برای rework در حال انجام که اطمینان میدهد rework در طی همان دوره تولید استفاده میشود (در مقابل زمانی که rework کنار گذاشته شده اجازه میدهد که rework اشتباها در دور بعدی انجام شود.)
اجناس برگشتی با مواد غیرمشابه
(محتمل برای مواد آلرژیزای فاقد برچسب بعد از بستهبندی محصول)
– کنترل سختگیرانه برای تشخیص و انبار کالاهای بازگشتی. کنترلهای دقیق rework در صورتی که ماده قرار است دوباره rework شود استفاده میگردد).
برچسب نادرست برای شناسایی اجناس (واحدها، بستهها، رولها و پالتها).
– کنترل پیش از چاپ برچسبها، تگ بوبينهاي رولها، و برچسبهای پالت.
– بررسی تمام برچسبهای پرینتشده; دور ریختن یا جداسازی برچسبهای چاپ شدهی باقیمانده.
– سیستمهای تطبیق بصری که تایید میکنند برچسب با ماده داخل بسته و برچسب پالت مطابقت دارد.
مواد مخلوط شده در یک قسمت یا روی یک پالت به خاطر روالهای بازرسی خط ناکافی/ ناقص (جعبهها، رولها،..)
(محتمل برای مواد آلرژیزای فاقد برچسب بعد از بستهبندی محصول)
– روالهای سختگیرانه برای پاکسازی/تغییر در کل فرآیند، شامل تجهیزات، جعبههای جزئی، پالتهای جزئی، جعبههای روی انتقالدهندهها نمونههای کنترل کیفیت، rework و غیره.
– یک چکلیست مفصل و یک بازبینی مجدد تدوین شود تا اطمینان حاصل گردد که هیچ مادهای از فرآیند قبلی به طور سهوی روی خط باقی نمانده است.
مواد مخلوط شده روی یک پالت (پالتچینی اتوماتیک یا دستی)
– اسکنرهای بارکد و تجهیزات طبقهبندی برای جداسازی جعبههای واقع بر روی انتقالدهنده به منظور هدایت کردن به سمت منطقه پالتچینی درست.
– برچسبهای رنگی روی جعبهها که به پالتچینی درست در پالتچینیهای دستی کمک میکنند.
– اسکنرهای پالت(کامل) که برچسبهای بیرونی روی یک پالت را اسکن کرده و درست بودن آنها را تضمین میکنند.
خطای انسانی: توجه داشته باشید که این یکی از مهمترین عوامل بسیاری از موارد اختلاط مواد است.
– آموزش کافی کارمندان، تعهد مدیریت به ایمنی غذایی و تشویق برای جلوگیری از خطرات ایمنی غذایی ضروری هستند.
– روالهای کاری مستند، پاسخگویی کارمندان.
– اجرای سیستمهای چندگانه ممکن است برای کنترل مناسب ریسک در برخی فرآیندها لازم باشد. (سیستمهای بصری اگر در فرآیند قابل اعمال باشند خوب هستند.)
– برخی تولیدکنندگان بستهبندی دریافتهاند که تشویق مثبت کارمندان به خاطر شناسایی موارد احتمالی یا اجتناب یا کاهش موارد خطرناک در خصوص مشتریان موفقیتآمیز است.
مرکبهایی که برای استفادههای خاص تایید نشدهاند.
(نشت مواد شیمیایی یا رایحه به داخل ماده غذایی.)
– نامههای منظم تاییدیه FDA برای استفادههای خاص (تماس غذایی، تماس تصادفی، تماس غیرغذایی).
مرکبهایی که حاوی مواد بالقوه حساسیتزا هستند (موادی با پایه سویا). (اگر ماده آلرژیزا روی قسمتهایی که با غذا در تماس هستند چاپ شده باشد، احتمال نفوذ ماده آلرژیزا به ماده غذایی وجود دارد.)
– جوهرهایی که حاوی مواد بالقوه آلرژیزا هستند باید پوشش مناسبی داشته باشند که از برخورد با ماده آلرژیزا جلوگیری کند (برای سطوح در تماس با محصول).
ناکافی یا نامناسب بودن لایه پوشاننده روی چاپ برای استفاده در بستهبندی مواد غذایی. نفوذ احتمالی ماده شیمیایی یا رایحه (بویژه اگر جوهر با سطح بستهبندی محصول، مانند لیوانهای پلاستیکی سخت چاپی، حلقههای فیلم، تودههای جعبه و کارتنهای مسطح، ..، در تماس باشد.)
– کنترل در محل برای اطمینان از این که لایه پوشاننده روی قسمت چاپی کافی بوده و پوششهای درست (تایید شده توسط GRAS یا FDA) برای کاربردهای خاص استفاده میشوند.
برچسبهای Cut-and-Stack
برچسبهای Cut-and-Stack روی صفحات بزرگ چاپ شده و میتوانند در ماشينهاي چاپ sheet-fed یا roll-fed پرینت شوند. چاپ بیش از یک SKU روی یک صفحه پیشنهاد نمیشود (یا ممکن است مشتری اجازه آن را ندهد)، با این حال، در برخی محصولات چاره دیگری نیست. بعد از این که صفحات چاپ شدند، توده اوراق معمولا به طور ردیفی بریده شده و ردیفها به اشکال یا برچسبهای دلخواه دایکات میشوند. توده برچسبها ممکن است پوشش شرینک گرفته و در نهایت در داخل جعبهها جای گرفته و پالتچینی شوند.
موارد احتمالی (مسائل ایمنی غذایی) و روشهای کنترلی احتمالی (این لیست جامع نبوده و روشهای دیگر هم امکانپذیر هستند.)
برچسبهای مختلط در داخل یک توده یا یک تودهی فاقد برچسب به خاطر اشتباه بودن برچسب بالایی.
(محتمل برای آلرژیزاهای فاقد برچسب بعد از این که محصول غذایی بستهبندی شد.)
– چاپ کومبو (چندین SKU روی هر صفحه) را ممنوع کنید (صفحهبندی را طوری انجام دهيد که تنها یک SKU در هر دفعه روی صفحه چاپ شود.)
اگر باید از چاپ کومبو استفاده کرد:
– فرمبندیهایی را طراحی کنید که طرفهای با آلرژيهای یکسان یا طرفهای مشابه در کنار هم قرار بگیرند.
– فرمبندی چاپ را طوری طراحی کنید که طرفهای چاپ شکلهاي دایکات متفاوتی داشته و در کنار هم قرار بگیرند (در این صورت اگر با هم مخلوط شوند، هنگام چسباندن به بسته ماده غذایی مشخص میشود که برچسب نادرست است).
– علامت تیکهایی روی برچسبها چاپ کنید تا بین SKUها تمایز ایجاد شود. (از رنگها، نقاط مختلف روی برچسبها و اندازه و ظاهر متفاوت استفاده کنید، مثلا خط تکی در مقابل خط دوتایی.)
– اپراتورها را آموزش دهید که مواظب این موارد بوده و اگر صفحهها بعد از برش حرکت کرده و به سمت ردیف مجاور لیز خوردند، آنها را اصلاح کنند.
– اپراتورها را در عملیات دایکات آموزش دهید که قالبهای بین SKU را چک کرده و مطمئن شوند که برچسبها در قالب گیر نکردهاند (و باعث اشتباه شدن برچسب روی توده بعدی نمیشوند).
تودههای مختلط داخل یک جعبه (محتمل برای مواد آلرژیزای فاقد برچسب بعد از بستهبندی محصول غذایی.)
– اپراتورها را آموزش دهید که هنگام طبقهبندی و بستهبندی تودهها در جعبه دقیق باشند.
– از سیستمهای بصری برای طبقهبندی تودهها استفاده کنید.
– از سیستمهای بصری برای خواندن برچسبهای تودههای یک جعبه استفاده کرده و با برچسب جعبه مقایسه کنید تا مطمئن شوید که تمامی تودههای داخل جعبه شبیه بوده و با برچسب جعبه مطابقت دارند. (اسکنرها را نمیتوان در داخل یک استک برای چک کردن تمامی برچسبها استفاده کرد، چون برچسبها به طور تکی بررسی نمیشوند.)
– اطمینان یابید که مکانیزم رد یا هشدار برای موارد اختلاط به خوبی کار کرده و خطای انسانی باعث نادیده گرفتن آنها نمیشود (مثلا قرار دادن مجدد یک جعبه که قبلا رد شده روی خط بدون چک کردن مجدد آن).
– تطبیق کامل فهرست مواد. (اگر تمامی مواد بررسی شده باشند، تطبیق فهرست با مقایسه مقادیر چاپشده و نهایی، نشان میدهد که آیا برچسبها به خاطر کوتاه بودن یک SKU و یا بلند بودن دیگری با یکدیگر در هم آمیخته شدهاند یا خیر.)
مواد مختلط یا جعبههای مختلط روی یک پالت. (محتمل برای مواد آلرژیزای فاقد برچسب بعد از بستهبندی محصول غذایی).
– روالهای پاکسازی خط کامل و سراسری برای اطمینان از این که تمامی مواد دوره قبلی از خط پاک شدهاند- از یک چکلیست مفصل و یک نفر دوم برای بازرسی پاکسازی خط از تمامی مواد اطمینان یابند. (نفر دوم به صورت چشمی خط را بررسی میکند؛ و فقط به کار کاغذی بسنده نمیکند.)
– برداشتن تمامی جعبهها و پالتهای جزئی
– برداشتن تمامی نمونههای بازرسی کیفی باقیمانده در منطقه
– برداشتن rework از منطقه (تشخیص و ذخیرهسازی درست یا از بین بردن، در هر روال)
– برداشتن تمامی جعبهها یا دستههای روی انتقالدهندهها.