در تیر 1403 در صنف ما چه گذشت؟

مروری بر مهمترین رویدادهای دو صنعت بسته‌بندی و چاپ و صنایع وابسته به آن در تیرماه 1403

رضا اسعدی نظرلو

نوشیدن از بطری‌های پلاستیکی خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش می‌دهد

محققان در پژوهشی جدید، به شواهد مستقیمی پی بردند که نشان می‌دهد ترکیب شیمیایی «بیسفنول آ» یا «پی‌بی‌ای» که اغلب در بسته‌بندی مواد غذایی و نوشیدنی وجود دارد،‌ می‌تواند حساسیت به انسولین، یعنی هورمون کنترل‌کننده سطح‌ قند خون را کاهش دهد. کاهش توانایی پاسخ به انسولین، که مقاومت به انسولین نامیده می‌شود، افزایش مداوم سطح قند خون را به دنبال دارد که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را به طرز قابل‌توجهی افزایش می‌دهد.

محققان نتایج تحقیقات را در نشست‌های علمی انجمن دیابت آمریکا در سال ۲۰۲۴ به اشتراک گذاشتند و توصیه کردند که آژانس حفاظت از محیط زیست محدودیت‌های مواجهه با سطح بی‌خطر پی‌بی‌سی موجود در بطری‌های پلاستیکی، ظرف‌های غذا و سایر مواد بسته‌بندی را مجددا مورد ارزیابی قرار دهد.

محققان دانشگاه ایالتی پلی‌تکنیک کالیفرنیا ۴۰ بزرگسال سالم را تحت بررسی قرار دادند. این افراد به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: یکی از گروه‌ها دارونما دریافت کرد و به گروه دیگر دوز کمی از ترکیب شیمیایی پی‌بی‌ای را به صورت روزانه دادند. پس از چهار روز، حساسیت به انسولین در گروهی که در معرض ترکیب شیمیایی پی‌بی‌ای قرار داشتند، کاهش یافت در حالی که در گروه دارونما هیچ تغییری مشاهده نشد.

در حال حاضر آژانس حفاظت از محیط زیست دوز پی‌بی‌ای مجاز را ۵۰ میکروگرم به ازای هر یک کیلوگرم وزن افراد در نظر گرفته است. تاد هاگوبیان، نویسنده ارشد این مطالعه و استاد دانشگاه ایالتی پلی تکنیک کالیفرنیا، بر لزوم بازنگری دوز بی‌خطر پی‌بی‌ای که در حال حاضر وجود دارد، تاکید کرد.

سیستم رباتیک دانشگاه MIT بسته‌بندی مواد غذایی در فروشگاه‌ها را آسان‌تر می‌کند

بخش علوم کامپیوتر و هوش مصنوعی (CSAIL) مؤسسه‌ی فناوری ماساچوست (MIT) این هفته RoboGrocery را رونمایی کرد. این سیستم با ترکیب بینایی کامپیوتری با چنگ‌زننده‌ی رباتیک، می‌تواند انواع اقلام سوپرمارکتی را در کیسه بسته‌بندی کند.

برای آزمایش RoboGrocery، محققان ۱۰ شیء ناشناخته برای ربات را روی نوار نقاله‌ی مواد غذایی قرار دادند. این محصولات از اقلام ظریفی مانند انگور، نان، کلم پیچ، مافین و کراکر تا اقلام بسیار محکم‌تر مانند قوطی سوپ، بسته‌های غذا و ظرف بستنی را شامل می‌شد.

ابتدا سیستم بینایی وارد عمل می‌شود و اجسام را قبل از تعیین اندازه و جهت آن‌ها، روی تسمه تشخیص می‌دهد. هنگامی‌که چنگ‌زننده با انگور تماس پیدا می‌کند، حسگرهای فشار موجود در انگشتان تشخیص می‌دهند که این میوه‌ها در‌واقع ظریف هستند؛ بنابراین، نباید در ته کیسه قرار گیرند. در مرحله‌ی بعد، سیستم متوجه می‌شود که قوطی سوپ ساختار محکم‌تری دارد و آن را در ته کیسه قرار می‌دهد.

آنان ژانگ، یکی از نویسندگان اصلی این مطالعه گفت: «این گام مهمی به‌سمت داشتن ربات‌هایی است که مواد غذایی و سایر اقلام را در محیط‌های واقعی بسته‌بندی کنند. اگرچه هنوز کاملاً آماده‌ی شروع فاز تجاری نیستیم، تحقیقات ما نشان‌دهنده‌ی قدرت ادغام چندین حسگر در سیستم‌های رباتیک نرم است.»

جمع آوری سس مایونز یک شرکت تولیدکننده مواد غذایی

در خصوص رعایت نشدن اصول بهداشتی برای تولید سس مایونز در شرکت بهروز نیک؛ مهدی اسلام پناه رئیس سازمان ملی استاندارد در گفتگو با خبرنگاران اعلام کرد: اداره کل استاندارد استان البرز جهت بازدید فوری «خارج از برنامه متداول مراقبتی» از شرکت بهروز نیک اقدام کرده است، در بررسی کارشناسان سازمان ملی استاندارد مشخص شد که حسب گزارش، نواقصی در ارتباط با شرایط تولید وجود داشت.

وی گفت: سازمان ملی استاندارد جهت رفع آنی نواقص مشاهده شده طی ۷ روز کاری اخطار داده است و شرکت تولید کننده ملزم شده تا محصول با سری ساخت مشخص را فراخوان کند. همچنین مقرر گردید موضوع به کمیسیون ماده ۴۲ «قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد ایران» در اداره کل استاندارد البرز نیز ارجاع شود.

ایجاد ۱۲۰ هزار تن صنایع تبدیلی و غذایی در همدان هدف گذاری شد

حسن محمدی روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران افزود: در حال حاضر ۲۵۰ واحد صنایع غذایی با پیشرفت فیزیکی بالای ۳۰ درصد و با پیش‌بینی سرمایه‌گذاری ۵۰ هزار میلیارد ریال در استان در حال احداث است.

مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی همدان اظهار کرد: نیاز تسهیلاتی این واحدها ۳۰ هزار میلیارد ریال و اشتغالزایی مستقیم برای پنج هزار نفر است.

وی با اشاره به اینکه مشکل اصلی این طرح‌ها نبود تسهیلات است افزود: چهار فقره واحد فرآوری سیب زمینی با سرمایه‌گذاری یک‌هزار میلیارد تومان، ۶۳ واحد سردخانه، واحد پرتودهی محصولات کشاورزی، واحدهای تولید شوری و ترشی، بسته بندی مواد غذایی، فرآوری سیر از جمله این واحدها هستند.

مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی استان همدان با تاکید بر فعالیت بیش از ۴۰۰ واحد صنایع غذایی در استان با اشتغال ۱۰ هزار نفر اظهار کرد: برخی از این واحدها با دهها میلیارد ریال سرمایه‌گذاری به دلیل نبود سرمایه در گردش در مضیقه هستند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه طی چند سال اخیر ۱۵۰ فقره سردخانه با ظرفیت ۵۰۰ هزار تن در استان احداث شده است خاطرنشان کرد: ضایعات سیب زمینی با احداث سردخانه‌ها از ۲۵ درصد به کمتر از سه درصد کاهش یافته است.

محمدی یادآور شد: ۹۳ واحد سردخانه پروانه بهره‌برداری دریافت کرده‌اند و تعدادی با پیشرفت فیزیکی بالا در حال احداث هستند به طوری که این ظرفیت، همدان را به بارانداز محصولات کشاورزی تبدیل کرده است.

وی با تاکید بر اینکه مهمترین مشکلات بخش صنایع تبدیلی استان کمبود تسهیلات بانکی، کمبود زمین در شهرک‌های صنعتی، ورود برخی از سودجویان و خرید و فروش زمین در شهرک‌هاست گفت: عدم تخصیص آب کافی به طرح‌ها، مشکلات فواصل آلایندگی و کمبود زمین مناسب برای تغییر کاربری از مشکلات دیگر این صنعت در استان به شمار می‌رود.

مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی استان همدان در بخش دیگر با اشاره به مهمترین برنامه‌های امسال در این حوزه خاطرنشان کرد: بهره‌برداری از حداقل یک واحد فرآوری سیب زمینی، تکمیل ۱۰ واحد سردخانه با ظرفیت ۳۰ هزار تن و بهره‌برداری از کشتارگاه مدرن مرغ در شهرستان رزن از اهم اقدامات سال جاری است.

وی پیگیری جذب تسهیلات بانکی در راستای تکمیل بخشی از طرح‌های نیمه کاره و پیگیری در راستای تامین تسهیلات بانکی طرح بزرگ فرآوری میوه و سیب زمینی در شهرستان ملایر با سرمایه‌گذاری ۱۲ هزار میلیارد ریال را جزو برنامه‌های در دست اقدام دانست و افزود: بهره‌برداری از دو واحد سورت و بسته بندی محصولات گلخانه‌ای در راستای تکمیل زنجیره صادرات گلخانه‌ها از اولویت‌های بخش صنایع است.

محمدی همچنین پیگیری برای بهره‌برداری از سردخانه ۱۰ هزار تنی شهرک گلخانه‌ای کوریجان و پیگیری طرح مولدسازی روستاها و احداث واحدهای کوچک صنایع تبدیلی در روستاهای هدف را بر شمرد و اضافه کرد: توسعه طرح‌های موجود در راستای تنوع تولید و تنوع در بسته بندی، حمایت از واحدهای تولیدی جهت شرکت در نمایشگاه‌های داخلی و خارجی جزو اقدامات مهم این حوزه است.

وی در ادامه پیگیری رفع مشکلات موجود واحدها با سایر ادارات و سازمان‌ها را مجدانه خواند و گفت: پیگیری افزایش کیفیت مرغ کشتاری استان، فعال سازی حداقل پنج واحد تعطیل موجود و بازسازی و نوسازی هشت واحد دارای پروانه بهره‌برداری در دست اجرا است.

سهم شکلات در سبد مصرفی خانوار ۱۲ درصد است

حیدر توکلی رئیس هیئت مدیره صنایع غذایی و صادرکننده شکلات در برنامه رادیو اقتصاد با اشاره به وضعیت تامین مواد اولیه برای صنعت شیرینی و شکلات گفت: اکنون مشکلات زیادی در ارتباط با تامین مواد اولیه از جمله نوسانات نرخ ارز داریم که این امر قیمت تمام شده تولید را تحت تاثیر قرار داد.
به گفته او، افزایش قیمت مواد اولیه ناشی از نوسانات نرخ ارز بر قیمت تمام شده تولید اثر می گذارد.

توکلی با بیان اینکه سهم شکلات ۱۰ تا ۱۲ درصد سبد مصرفی را تشکیل می دهد، افزود: هم اکنون صادرات شیرینی و شکلات به حوزه خلیج فارس، کانادا، مالزی و کشورهای آذربایجان و روسیه انجام می شود.

رئیس هیئت مدیره صنایع غذایی با بیان اینکه در خصوص بحث بسته بندی کارهای زیادی صورت گرفته است، گفت: با ماشین آلات داخل در بحث بسته بندی پیشرفت داشتیم، اما نیاز است که یک سری ماشین آلات وارد شود چراکه کیفیت شیرینی و شکلات مناسب است.

بیشتر بخوانید . . .