مروری بر مهمترین رویدادهای دو صنعت بستهبندی و چاپ و صنایع وابسته به آن در بهمن ماه 1402
رضا اسعدی نظرلو
راهاندازی خانه چاپ ایران
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بیست و سومین جشنواره ملی صنعت چاپ گفت: امیدواریم با حضور نمایندگان بخشهای مختلف صنعت چاپ، خانه چاپ ایران را راهاندازی کنیم که راهبری مسائل این صنعت را عهدهدار خواهد شد.
بیست و سومین جشنواره ملی صنعت چاپ با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ، سیدمحمود اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع و علیاکبر ابراهیمی مدیر کل امور چاپ و نشر وزارت ارشاد، سفرا و رایزنان فرهنگی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و جمعی از فعالان این صنعت امروز (دوشنبه، ۲ بهمن) در تالار وحدت برگزار شد.
علیاکبر ابراهیمی مدیر کل امور چاپ و نشر وزارت ارشاد در ابتدای مراسم در سخنانی گفت: در این مراسم از چهار محصول دانشبنیان رونمایی خواهد شد که در آیندهای نزدیک به عنوان محصولات استراتژیک و کلیدی وارد صنعت چاپ خواهند شد. امیدوارم این جشنواره زمینهساز رشد هرچه بیشتر صنعت چاپ و صادرات آن باشد.
او ادامه داد: جشنواره امسال دارای دو بخش برترینها و برترینهای چاپ است که مورد داوری قرار گرفته و تقدیر خواهند شد.
ابراهیمی به حضور نمایندگان سازمان شانگهای در این مراسم اشاره کرد و گفت: امیدواریم همکاری ما با کشورهای عضو در این سازمان زمینهساز رشد صنعت چاپ در کشورمان شود.
سپس امین خضریان رئیس اتحادیه چاپخانهداران همدان، گفت: صنعت چاپ یکی از ارکان مهم آموزش، رسانه، تولید و … است. هر کشوری که قصد توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی دارد باید به صنعت چاپ بها بدهد. چاپ یک صنعت ارزشآفرین است و میتواند باعث ایجاد ارزشافزوده در محصولات شود.
او افزود: توسعه صنعت چاپ با رشد اقتصادی رابطه مستقیم دارد و از آنجا که کشور ما شرایط اقلیمی خاصی در حوزه کشاورزی به ویژه خشکبار دارد باید از نظر بستهبندی محصولات توجه ویژهای داشته باشد.
خضریان با بیان اینکه صنعت چاپ کشور ما هنوز تا جایگاه مطلوب خود در منطقه فاصله دارد بر لزوم سرمایهگذاری در این عرصه و ارائه تسهیلات به سرمایهگذاران تاکید کرد.
او همچنین از مسئولان ارشاد درخواست کرد به منظور رفع مشکلات صنعت چاپ هدفگذاری یکساله داشته باشند تا حل مشکلات به صورت تدریجی رقم بخورد.
یاسر احمدوند، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز به عنوان دیگر سخنران مراسم در سخنانی گفت: صنعت چاپ تابعی از رشد اقتصادی است و اکنون که با همت دولت مردمی از شرایط رکود اقتصادی عبور کردهایم زمینه برای توسعه صنعت چاپ هم مهیاتر شده است؛ طبق پیشبینیها سال آینده شرایط اقتصادی کشور رو به رشد خواهد بود که حتما این معنا را میدهد که ما هم باید زمینه رشد در صنعت چاپ را ایجاد کنیم.
او افزود: برخی از موانع صنعت چاپ باید در داخل کشور رفع شود به همین دلیل پیگیری مشکلات صنعت چاپ در اولویت قرار گرفته و آنها را پیگیری کردیم تا در جلسه آینده با آقای مخبر تعدادی از نمایندگان صنعت چاپ مسائلشان را با ایشان در میان بگذارند.
یاسر احمدوند در ادامه بیان کرد: مشکلات حوزه چاپ را نمیشود با تلاش یک وزارتخانه حل کرد، امیدوار هستیم با تلاش دستگاههای مربوطه مشکلات این حوزه حل شود و با همراهی بین وزارت فرهنگ، وزارت صمت و دستگاههای دیگر شاهد جهش در توسعه صنعت چاپ باشیم. امیدوار هستیم با حضور نمایندگان بخشهای مختلف صنعت چاپ، خانه چاپ ایران را راهاندازی کنیم که راهبری مسائل این صنعت را عهدهدار خواهد شد.
معاون فرهنگی ارشاد بیان کرد: با پیگیریهای صورت گرفته امکان بهرهمندی از تسهیلات تبصره ۱۸ برای صنعت چاپ فراهم شده و این امر امکان خوبی را برای صنعت چاپ کشور به وجود آورده است. البته وامهای خرد به صنایع کوچک در دو سال گذشته پرداخت شده اما برای وامهایی که بتواند به تولیدیهای بزرگ کمک کند محدودیت داشتیم.
احمدوند تاکید کرد: به زودی درباره گشایشهای ارزی برای صنعت چاپ نیز اطلاعرسانی صورت خواهد گرفت.
در ادامه این آئین از چهار محصول دانشبنیان در حوزه صنعت چاپ رونمایی شد.
در حاشیه جشنواره ملی صنعت چاپ انجام گرفت: دیدار مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر با سفیر کشور عضو پیمان شانگهای
در مراسم اختتامیه بیست و سومین دوره جشنواره چاپ، علی اکبر ابراهیمی مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر و فریدالدین نصریوف سفیر ازبکستان ملاقات و مذاکره کردند.
در پی حضور سفرای کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای در مراسم اختتامیه بیست و سومین جشنواره ملی صنعت چاپ، علیاکبر ابراهیمی مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و فریدالدین نصریوف سفیر ازبکستان در ایران با یکدیگر در محل برگزاری این مراسم در تالار وحت، ملاقات و گفتوگو کردند.
در این دیدار، طرفین با تأکید بر اهمیت و لزوم گسترش همکاریهای متقابل فرهنگی و اقتصادی و بازرگانی دو کشور در حوزه چاپ و بستهبندی در چهارچوب توافقنامههای ذیل این سازمان، به بررسی ظرفیتها و بضاعتهای موجود در تقویت این مسیر پرداختند.
قابل ذکر است سازمان همکاریهای شانگهای یک نهاد اوراسیایی میاندولتی است که برای همکاریهای چندجانبه امنیتی، اقتصادی و سیاسی تشکیل شده است. اعضای این سازمان کشورهای چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، تاجیکستان، هند، پاکستان و ایران هستند. این سازمان با هدف برقرار کردن موازنه در برابر نفوذ آمریکا و ناتو در منطقه، پایهگذاری شده است.
فعالان صنعت چاپ ترکیه به ایران میآیند / نمایش ماشینهای سنگین چاپ در IFPEX3
بابک عابدین در نشست خبری سومین نمایشگاه آینده چاپ ایران (ایفپکس۳/ IFPEX۳) که عصر سهشنبه -۱۰ بهمن ۱۴۰۲ – در اتاق بازرگانی برگزار شد، به سوابق دو دوره قبلی این رویداد اشاره کرد و گفت: دوره نخست نمایشگاه با ۶۵ غرفه و ۲۷۰۰ مترمربع فضای مفید و حضور یک شرکت خارجی در دیماه سال ۱۴۰۱ برگزار شد.
وی توضیح داد: دوره دوم نمایشگاه ایفپکس در تیرماه سال ۱۴۰۲ برگزار شد و بین این دو نمایشگاه حدود ۷ ماه فاصله بود، زیرا در نظر داشتیم فاصله زمانی برگزاری نمایشگاه آینده چاپ با دیگر نمایشگاهها را حفظ کنیم. در دوره دوم تعداد غرفهها حدود ۴۳درصد و متراژ غرفهها بیش از ۷۰ درصد افزایش داشت و ۳۰ چاپخانه، سه ناشر، ۱۴ تشکل و ۱۰ رسانه شرکت کرده بودند.
رئیس سومین دوره نمایشگاه آینده چاپ ایران با اعلام اینکه ماههای ابتدایی سال برای برگزاری نمایشگاه آینده چاپ ایران انتخاب شده بود، گفت: حدود ۹۷ درصد بازدیدکنندگان با رویکرد و نیاز تخصصی از این نمایشگاه بازدید کردند و برگزاری تخصصی این نمایشگاه هدف ایفپکس بود، بازدیدکنندگان باید با اطلاعات و دانش و برای رفع نیاز به این نمایشگاه مراجعه کنند.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ با ارائه آمار از عملکرد نمایشگاه آینده این صنعت در دورههای گذشته بیان کرد: در دومین دوره این نمایشگاه آمار بازدیدکنندگان در چهار روز بیش از ۷ هزار نفر بود و بیشترین بازدیدکننده را در روز سوم داشتیم. در این نمایشگاه از ۱۴ کشور و ۲۶ استان مراجعهکننده داشتیم.
عابدین با اشاره به مذاکراتی که مسئولان نمایشگاه آینده چاپ ایران با فعالان چاپ در ترکیه انجام دادهاند، گفت: در سومین دوره این نمایشگاه دو غرفه از کشور ترکیه حضور خواهند داشت. همچنین با فعالان کشور چین مذاکراتی انجام شده است.
رئیس سومین دوره نمایشگاه آینده چاپ ایران با اشاره به ضرورت توضیح به بازدیدکنندگان دیگر کشورها درباره روند ثبت سفارش در ایران افزود: باید به بازدیدکنندگان از دیگر کشورها، محدودیتها و ضرورتهای فعالیت در ایران توضیح داده شود تا عملکرد تجاری و طولانی شدن روند، موجب سوتفاهم نشود. در این روزها در حال احداث دفتری برای آینده چاپ ایران در پکن هستیم.
وی با تاکید بر اهمیت برگزار کردن ایفپکس به شکل تخصصی اعلام کرد: مسئولان نمایشگاه آینده چاپ ایران، از تیر ۱۴۰۲ از ۱۶ نمایشگاه بازدید کردند و تیم بازاریابی که در این نمایشگاه حضور دارند، سعی داشتند صاحبان ویژند در حوزه چاپ در این نمایشگاه فعال باشند.
عابدین با اشاره به تغییرات دوره سوم نمایشگاه آینده چاپ ایران بیان کرد: در نظر داریم در این دوره اقداماتی برای حضور ماشینآلات سنگین انجام شود. به این منظور سومین دوره نمایشگاه در دو طبقه برگزار خواهد شد تا ماشینهای چاپی که امکان انتقال به طبقات بالاتر را ندارند، در طبقه همکف به نمایش گذاشته میشوند.
رئیس سومین دوره نمایشگاه آینده چاپ ایران با اشاره به توجه برگزارکنندگان نمایشگاه آینده چاپ به موضوع آموزشی چاپ، ادامه داد: در این دوره تجربیات سالهای گذشته و دستاوردها از سایر نمایشگاههای چاپ در دیگر کشورها به مخاطبان ارائه خواهد شد.
افتتاح مجتمع تولید،چاپ و بسته بندی کارتن در خوی
بابهره برداری از مجتمع تولید وچاپ و بسته بندی کارتن در شهرک صنعتی خوی زنجیره بازیافت ، تولید کارتن و مقوا در آذربایجان غربی تکمیل شد .
این مجتمع که در زمینی به مساحت ۸ هزار متر مربع زیر بنا احداث و تجهیز شده است، انواع جعبههای کارتنی، دارویی، بهداشتی، مواد غذایی، پوستر و کتاب را تولید وبه بازار عرضه میکند.
پیش از راه اندازی این واحد، مجموعه بازیافت و تولید مقوا نیز در شهرک صنعتی خوی از حدود ۱۰ سال قبل فعالیت و تولید خود را آغاز کرده بود.
عضو هیئت مدیره این مجمع و رئیس کمیسیون چاپ کشور گفت: برای ساخت و تجهیز این مجتمع بیش از ۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است.
مجید محبی افزود: با بهره برداری از این مجتمع روزانه ۵۰ تن انواع کارتن تولید و به بازار عرضه خواهد شد.
وی اشتغال این مجتمع را ۲۵ نفر اعلام وتصریح کرد: بابهره برداری از طرح توسعه این مجمتع اشتغال آن به بیش از ۷۰ نفر خواهد رسید.
صنعت کارتن سازی جزو ده صنعت بزرگ جهان است و با توجه به امکان بازیافت محصولات آن، یک صنعت سبز قلمداد میشود، صنعتی که اکثر صنایع برای عرضه محصولات خود به آن نیاز مبرم دارند.
ظرفیت تولید کارتن در کشور ۲ میلیون تن است که در صورت تکمیل این ظرفیت میتوان بفکر صادرات و ارزآوری از این محل بود.
مدیر صنعت، معدن و تجارت شهرستان خوی در آئین افتتاح این طرح تولیدی گفت: با افتتاح این طرح زنجیره تولید کارتن از بازیافت تا تولید مقوا و کارتن در آذربایجان غربی تکمیل شد.
جعفری این چرخه علاوه بر تامین نیاز شهرستان و استان قادر به تامین نیازسایر استانها هم است.
وی همچنین از بازگشت به چرخه تولید ۵ واحد تولیدی راکت در شهرستان خوی خبر داد و افزود: کمبود نقدینگی، تامین مواد اولیه و تسهیلات سرمایه در گردش از مهمترین مشکلات این واحدها بود که با رفع این موانع این واحد های غیرفعال با ایجاد اشتغال به بیش از ۱۰۰ نفر به چرخه تولید بازگشتند.
تولید فویلهای طلاکوب برای صنایع نساجی و چاپ و بستهبندی
یک شرکت دانشبنیان با تولید فویلهای طلاکوب مورد استفاده در صنایع نساجی، چاپ و بستهبندی علاوه بر رفع نیاز کشور به این محصول درصدد صادرات آن به کشورهای همسایه و همچنین اروپاست.
سعید عالیخانی، مدیرعامل این مجموعه دانشبنیان فویلهای طلاکوب را از دستاوردهای تولیدی این شرکت دانست و گفت: این فویلها استفاده بسیار زیادی در صنایع مختلف از جمله صنعت نساجی، پارچه، چاپ و بستهبندی، نوشتافزار دارند و کاری که ما انجام دادیم، این است که ضمن افزایش کیفیت بستهبندی از خروج ارز جهت واردات از کشورهایی مانند تایوان، کره، چین و حتی اروپا جلوگیری کردیم.
وی اظهار کرد: کیفیت این محصول به قدری بالاست که تا به امروز توانستیم خودمان را به بازار اثبات کنیم. همچنین نوعی بومیسازی انجام دادیم و توانستیم بهعنوان پایهگذار تولید این فویل در ایران، آن را تا حدود زیادی با امکانات کم موجود در کشور جا بیندازیم.
عالیخانی در خصوص حجم اشتغالزایی مستقیم یا غیرمستقیم ایجاد شده توسط این شرکت، خاطرنشان کرد: برخلاف گذشته که خیلی نیازمند نیروی انسانی بودیم، در حال حاضر فعالیت ما نیاز زیادی به نیروی انسانی ندارد و کارها روتین شده است. مشکلات گذشته را حل کردیم و کار ما بیشتر با دستگاه خودکار است.
به نقل از معاونت علمی ریاست جمهوری، مدیر عامل این شرکت درباره وجه تمایز مجموعه خود با سایر شرکتهای مشابه، اظهار کرد: در ایران مجموعهای وجود ندارد که محصول ما را تولید کند، اما به نسبت کشور چین وجه تمایز ما در شناسایی مواد اولیه و توجه دقیق به نیاز مشتری است.
پس از ۴۳ روز تعطیلی؛ فعالیت مجدد کارخانه کاغذسازی دیبای شوشتر آغاز شد
علی محمد اسفندیاری در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اهواز، با اعلام بازگشایی دوباره کارخانه کاغذسازی دیبای شوشتر بیان کرد: به یاری خداوند و ضمن توافق با همکاران، تولید مجدد در کارخانه صنایع خمیر و کاغذ و دیبای شوشتر آغاز شد.
اسفندیاری با بیان اینکه کارخانه کاغذسازی دیبای شوشتر با مشکلات عدیدهای روبه رو بود، اما به کمک همت جمعی مجدد فعال شد، اظهار کرد: اگرچه با بودن مشکلات این کارخانه ۴۳ روز تعطیل بود، اما تلاش میکنیم پر توان و با امیدواری تولید را آغاز کنیم.
مدیرعامل کارخانه کاغذسازی دیبای شوشتر ضمن ابزار امیدواری قول مساعدت مسئولان به خط تولید کارخانه تصریح کرد: منتظر و پیگیر قول مساعدتهای داده شده هستیم تا تولید در این کارخانه استمرار یابد.
وی گفت: با استقبال ناشران برای دریافت کاغذ دیبای شوشتر، از مهرماه توزیع این کاغذ در بین ناشران آغاز شد.
یادآوری میشود: کارخانه صنایع خمیر و کاغذ دیبای شوشتر یکی از معدود تولیدکنندگان کاغذ ۱۰۰ درصد طبیعی و قابل بازگشت به طبیعت در دنیا است و محصولاتی مانند کاغذ سفید، کاغذ کرافت، کاغذ چاپ و تحریر و خمیر کاغذ را به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میکند. این کارخانه محصول کاغذ خود را با استفاده از خمیر کاغذ حاصل از تفاله نیشکر (باگاس) و بدون نیاز به قطع درختان و تخریب محیط زیست تولید میکند و از این نظر یکی از پیشگامان صنعت دوستدار محیط زیست در جهان است. شرکت کاغذ سازی دیبای شوشتر تولید کننده انواع کاغذ (بسته بندی، بهداشتی،) است که در سال ۱۴۰۲ با تکیه بر اراده جوانان بومی کشور توانست کاغذ چاپ و تحریر داخلی را تولید و وارد بازار کند.